Logga in

En rollator kommer lastad – med 28 kilo sand

Den franske konstnären Jean-François Aillet har gått med rollator från Spanien till Uppsala. Nu vill han få 28 kilo sand från tusen stränder välsignad i Domkyrkan.

Han startade redan för två år sedan, i Santiago de Compostela i Spanien.

Men så har han också tagit rejäla omvägar. Vandringen har gått via Frankrike, England, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark och Norge. Oftast längs kusten, för att samla sand.

– Jag går med hjälp av en terränggående rollator som jag har fått av Uppsalaföretaget Trionic. Jag behöver den för att transportera lådan som jag har med mig, med 28 kilo sand från tusen olika stränder, säger konstnären Jean-François Aillet.

Längs vägen har han besökt en mängd katedraler och helst vill han träffa en präst för att få sanden välsignad i Uppsala domkyrka. Men projektet är inte religiöst utan konstnärligt, förklarar han. Ett mål med vandringen och sandsamlandet är att uppmärksamma den ökade havsnivån i världen. Syftet är dock ännu större.

– Jag vill föra människor samman och göra något för nästa generation. Det är universell konst.

Från Uppsala vandrar han efter vintern vidare till Finland och Baltikum, sedan söderut till Vatikanen i Rom. Så till­baka till Spanien via Sardinien.

– Totalt fyra år. Nu har jag kommit halvvägs. Hittills har jag gått mer än 20 000 kilometer. Jag brukar gå drygt två mil om dagen.

Hur känns det i kroppen, inga skador?

– Nej, nej, nej. Jag är ett proffs. En internationell konstnär. Det här är ingen semester.

Planen är att vid slutdestinationen erbjuda sandlådan till katedralen i Santiago de Compostela.

– Sedan kan alla besökare se den där, för alltid, säger Jean-François Aillet.