Logga in

Enkla knepen ger balkong i grönska

Balkongen kallas ofta för ”det glömda rummet”, men med några enkla medel kan du piffa till ditt uterum och skapa en lugn oas i staden. Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor delar med sig av några tips om hur du kan komma igång att odla på balkongen.

På våren börjar det att spritta i de gröna fingrarna. Att odla på balkongen behöver inte vara så komplicerat, så länge du har koll på några grundregler.

– Börja med att fundera vad du har plats för, och plantera inte för tätt – rötterna måste få utrymme att växa. Jätteviktigt är också att tänka på väderstrecket, har du en skuggig eller solig balkong? Och kom ihåg att näringen i jorden inte räcker hela sommaren, du måste tillsätta blomsternäring, säger trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor.

Ann-Catrin Thor är parkingenjör i Knivsta kommun, driver eget företag som trädgårdsrådgivare och håller i olika trädgårdskurser. Hon har varit intresserad av odling under hela sitt liv, vilket märks av inte minst hemma i trädgården i Bergsbrunna i Uppsala. Här blommar tulpanerna och pelargonerna medan skotten tittar fram från rabatterna.

Vilka växter passar på skuggiga balkonger?

– På en skuggig balkong får man jobba mer med snygga blad, som till exempel murgröna, perenner, funkia, bacopa och ormbunke.

Och i soliga lägen?

– Blommor och allt som ska skördas trivs i solen; pelargoner, lobelia, petunior, tomat och kryddor.

För de som vill få skörda passar allt från dill, sallader och rädisor till tomater, bönor och potatis på balkongen.

– Det är en kick att se hur det växer. Speciellt bönor och ärter är roligt att odla, de klättrar och är snygga på balkongen. Och det kan ju vara extra roligt att kunna äta sin egenodlade potatis på midsommarafton. Men det är viktigt att komma ihåg att grönsaker och kryddor behöver mer vatten ju mer rötterna växer för att få skörd, förklarar Ann-Catrin Thor.

Början av maj är den perfekta tiden för att börja så och plantera. Men det finns fortfarande risk för en del frostnätter framöver.

– Man får vara beredd på att behöva flytta in krukorna över natten. Eller så kan man skaffa sig en fiberduk som kan läggas över växterna för att skydda lite mot kylan. Duken fungerar också som solskydd för att undvika att växterna bränns ihjäl i stark sol.

Hur kommer man som nybörjare igång?

– Jag tycker att man kan prata med vänner som har erfarenhet av odling, det är alltid ett säkert kort för att slippa misslyckas och tappa intresse. Sen kan man börja med pelargoner – de är lättskötta och nästan omöjliga att ta död på!

 
 
  • Mest lästa