Logga in

Esport tar mer plats i centrum

Esporten är på frammarsch. Även i Uppsala som snart får sin första e­sportbar – full av datorer, spelkonsoler och skärmar med livesänd esport. En som ser utvecklingen från händelsernas centrum är stans esportstjärna Samuel ”Boxi” Svahn.

Esporten fortsätter att växa i ett rasande tempo, både när det gäller åskådare och prispengar. Mängder av fans streamar eller köper biljetter till de stora turneringarna – där världens bästa spelare får rockstjärnestatus och tjänar miljoner.

Samuel Svahn, 21 år, mer känd som ”Boxi”, blev redan för fyra år sedan världsmästare i det numera avsomnade spelet Heroes of Newerth. Nu pendlar han mellan Uppsala och världen.

Han tillhör världseliten i strategispelet Dota 2 och spelar för svensklaget Alliance. När vi träffas är han nyss hemkommen från Shanghai där eliten inom Dota 2 gjort upp i världens största esporttävling, The International.

– Vi kom näst sist och vann ungefär 500 000 kronor var. Men de som vann alltihopa fick 30 miljoner per person. Samma killar vann förra året också, säger Boxi.

I Kina förlorade Alliance efter ett litet misstag som fick stora konsekvenser i slutspelet.

– Det är sådant som kan hända när man spelar inför storpublik, säger han och uppskattar publiken på arenan i Shanghai till mellan 10 000 och 20 000 åskådare – biljetterna sålde slut direkt – medan 1,2 miljoner tittare följde tävlingarna online.

I Asien är spelarna stora stjärnor, med autografsignering och ”meet and greet” med fansen. Hemma i Uppsala kan Boxi däremot röra sig i centrum helt obemärkt. Men kanske inte så länge till. Allt fler Uppsalabor följer esporten och snart kommer även esportkrogen Kappa Bar till stan.

– Jag är själv en inbiten gamer och tycker att det saknas något i Uppsalas uteliv. Vi kommer visa esport på tv-skärmarna med alla typer av spel, allt från CS till Dota eller League of Legends, säger Peter Lindström, franchisetagare och en av tre delägare i Kappa Bar Uppsala.

Kappa finns redan i bland annat Stockholm och koncernen delägs av Emil ”Heaton” Christensen som blivit en galjonsfigur för svensk esport.

– Uppsala är en studentstad med många unga människor. Här finns också en stark tradition av bra esportare. Birdie är ett av landets största lan och det finns sjukt många som bor här och sitter hemma och spelar, det är inte kända för allmänheten i Uppsala men stora online, säger Peter Lindström.

I ännu större utsträckning än på landets övriga Kappabarer blir det möjligt för Uppsalabesökarna att själva spela.

– Varje matbord ska ha tv och playstation så att man kan sitta och spela om notan eller en bärs (skratt).

 
 
  • Mest lästa