Logga in

”Ett bra sväng, helt enkelt”

För många är de kanske mest ett par skägg i hatt och solbrillor. Andra menar bestämt att ZZ Top i Botaniska Trädgården tillhör toppskiktet av konserter i Uppsala på senare år. Vi låter fyra lokala profiler tycka till om Texastrions storhet.

Bluesmannen

Claes Janson, artist, Uppsala:

”Eftersom blues alltid har varit ”min påse” så är jag inte alls främmande för de skäggiga farbröderna. Kopplingen finns där och vi är ungefär lika gamla. De har väl rört sig mer mot bluesrocken medan jag oftast har varit mer åt Ray Charles-hållet, men jag kan ändå känna ett släktskap. De är fantastiska musiker med bra feeling och jag hade gärna varit support eller förband (skratt).”

Raggaren

Madelene Kjellberg, raggare och administratör för facebookgruppen ”På stan, 70-tal, 80-tal, Fyristorg, St. Erikstorg, Gamla torget”, Uppsala:

”Jag gillar både deras stil och själva musiken. Den typen av rock har alltid lockat mig. Jag såg dem spela i Stockholm redan på mitten av 1980-talet och det var kanon. Oftast är det 50- och 60-talsmusik som gäller men jag tror att många av oss bilintresserade har ZZ Top som stora favoriter när det kommer till lite nyare grejer”.

Ölbryggaren

Daniel Ceder, äger och driver Beer Monkey Brewery, Knivsta:

”Jag är född på 70-talet och hörde ”Sharp Dressed Man” och de låtarna skvala från radion hela 1980-talet. Själv gillar jag framför allt deras tidiga grejer, även om det kanske låter lite klyschigt. De har ett bra sväng, helt enkelt. En favorit är plattan ”Fandango”, den vinylen spelar jag fortfarande. Vad gäller kopplingen mellan ZZ Top och öl så skulle jag gissa att det dricks en hel del öl bland ZZ Top-fansen. Men de gillar nog mest lättare bärs som Budweiser, inte hantverksöl.”

Bandbokaren

Fredrik Annell Berger, konsertarrangör och vd för eventbyrån Brink & Berger, Uppsala:

”I januari var vi och träffade ZZ Top i Las Vegas, när de gjorde sina första gig på jubileumsturnén. En kväll i Vegas fick vi hänga med Billy Gibbons på stan. Han dök upp i pyjamas och tog med oss på sin bästa tiki-bar, alltså en bar med hawaiianskt tema, där han bjöd på en drink. Han fru var väldigt förtjust i filmen ”The Girl with the Dragon Tattoo” så de kände till Uppsala. Efter drinken så åkte vi vidare till en byggarbetsplats där han ville visa att han bygger sitt nya hus. ’Här ska vi ha en grillfest nästa gång vi ses’, sa han.”