Logga in
Logga ut

”Ett mord löser man inte ensam utan i ett lag”

Nyligen frisläpptes den kvinna som var misstänkt för delaktighet i Boländernamordet. Det är bara ett av fem olösta mord som gäckar polisen.

– Grova brott i kriminella miljöer har ökat i Uppsala och uppklarningsprocenten är låg, säger Catarina Bowall, kommissarie.

En mordutredning avskrivs egentligen aldrig, men just nu arbetar Uppsalapolisen aktivt med fem separata utredningar. Beroende på till exempel aktuellt informationsflöde är vissa utredningar ”hetare” än andra och då läggs mer resurser på den specifika utredningen. Mest intensivt nu är arbetet med morden i Boländerna och Kvarngärdesskolan samt kroppen i Lafsensjön.

– Vi jobbar inte stenhårt i alla utredningar samtidigt, utan dyker det upp något nytt att gå på fokuserar vi på det. Den mest intensiva perioden är precis när ett mord har skett och då kraftsamlar hela polisområdet. Men sedan skiljer det sig från fall till fall hur intensivt arbetet pågår, säger Catarina Bowall, spaningsledare med mångårig erfarenhet av mordutredningar.

Skiljer inte på folk

Ibland kritiseras polisen för att de väljer att lägga mer krut på att utreda ett mord på till exempel en oskyldig flicka i jämförelse med om det handlar om en uppgörelse i den kriminella världen.

– Det stämmer inte. Vi försöker vara fullständigt objektiva och behandlar alla fall lika. Det är faktiskt inte så svårt utan det handlar om att en människa bragts om livet. Vi skiljer inte på vem det är utan polisens arbete är att komma fram till sanningen och få fast den skyldige.

Mer teknisk bevisning

Mord är resurskrävande utredningar som sysselsätter inte bara mordutredarna utan även till exempel tekniker, ordningspoliser, spanare, analytiker och områdespoliser. De svåraste morden att utreda är de som sker i kriminella miljöer.

– De kriminella vill inte berätta och så var det även förr i tiden. Men nu är även vittnen och målsägande i mordförsök rädda för att prata med oss. Det gäller att hela tiden utveckla arbetet och lägga stor vikt vid annan bevisning till exempel teknisk bevisning, säger Catarina Bowall.

Komplext och intensivt

Många Uppsalabor upplever säkert att det var vanligare förr att polisen fick fast gärningsmän som mördat, men att detta inte är lika självklart längre. En känsla som enligt Catarina Bowall stämmer när det gäller just mord i grovt kriminella miljöer.

– Den typen av brott har vi låg uppklarningsprocent på. Men vid andra typer av mord, till exempel i nära relationer, har vi visat väldigt bra resultat och då får vi nästan alltid gärningsmannen dömd.

Hur är det att leda en mordutredning?

– Väldigt komplext och man måste hålla otroligt många bollar i luften samtidigt. Det är ett svårt och intensivt arbete som tar mycket kraft. Ett mord löser man inte ensam utan det behövs ett samspelt lag. Det som är mest givande med mitt yrke är att jobba tätt tillsammans med andra mot ett gemensamt mål, säger Catarina Bowall.