Logga in
Logga ut

Expert: ”De har för lite utbildning”

Ordningsvakter – nödlösningen som blev permanent. Författaren Kolbjörn Guwallius är kritisk till att fler vakter gör polisens jobb. ”Vakter utbildas i bara tio dagar och polisen i två och ett halvt år”, säger han.

Hans reportagebok ”Ordningsvakter – nödlösningen som blev permanent” kom ut i slutet av september och beskriver situationen med fler ordningsvakter på gator och torg. En svensk situation som saknar motstycke i resten av världen.

– I boken wallraffar jag bland annat och intervjuar vakter samt redogör för ordningsvakternas historia, säger Kolbjörn Guwallius.

Han beskriver även för hur en förskjutning har skett de senaste åren. Förut var många, framför allt polisen själva, kritiska till att ordningsvakter gjorde polisens sysslor. Men i takt med polismyndigheten kris före­språkar allt fler ökade befogenheter till ordningsvakter.

– Tanken har ofta varit att ordningsvakter ska vara en kortsiktig lösning på grund av en underbemannad polis. Men eftersom den under­bemanningen snarare har varit kronisk har nödlösningen steg för steg blivit permanent.

Vad finns det för risker med det?

– Ordningsvakter går en kortfattad kurs under tio dagar som liknar mer en orientering än en utbildning medan polisen studerar i två och ett halvt år. Vakternas utbildning är otillräcklig och det är viktigt att en nyrekryterad vakt ute på fältet får jobba med en erfaren. Om antalet vakter ökar snabbt är risken stor att många är orutinerad och inte kommer kunna hantera farliga och berusade personer på ett korrekt sätt.

Hur ska samhället göra då?

– En idé är att snabbutbilda en kår av ”b-poliser” med gedignare utbildning än vakter, men som inte utbildas i två och ett halvt år. De skulle inte vara anställda av privata bolag och skulle kunna ha ungefär samma utbildning som dagens kriminalvårdare. På det sättet kommer fler med bättre utbildning ut i tjänst fortare.