Logga in

Flera vinterkräksjuka efter att ha ätit ostron

Avloppsvatten i Normandie har gjort många Uppsalabor vinterkräksjuka. Boven i dramat är ostron som sålts på restauranger och butiker i stan.

– Att äta ostron är som att hoppa bungy jump, säger Yvonne Linné, miljö­inspektör på ­kommunen.

Diarréer, illamående, kräkningar och magsmärtor. Men även feber, huvudvärk och yrsel. Det har flera Uppsalabor drabbats av de senaste veckorna.

Gemensamt är att de har ätit ostron från en restaurang och en butik i Uppsala.

– Hittills har tre personer anmält att de har blivit vinterkräksjuka efter att ha ätit ostron. Men förmodligen är det många fler. Ungefär en av tio som drabbas av matförgiftning eller liknande åkommor efter restaurangbesök eller butiksinköp brukar anmäla det till kommunen. Så det är förmodligen bra många fler som blivit sjuka av ostronen, säger Yvonne Linné.

Frankrike till Uppsala

Ostronen är ursprungligen från franska Normandie och har förmodligen blivit smittade av noroviruset under produktionen.

– Det troliga är att avloppsvatten från land eller en båt läckt ut i havet där ostronen odlas. Viruset kommer då in i ostronen som filtrerar havsvattnet.

Sedan har partiet köpts av en leverantör i Göteborg som i sin tur sålt ostronen vidare till övriga Sverige och då även till flera ställen i Uppsala.

Inget krav på skylt

Noroviruset som alltså orsakar vinterkräksjukan är ofta mycket smittsamt och de som har blivit sjuka av ostronen riskerar att smitta sin omgivning.

– För äldre och personer med underliggande sjukdom eller nedsatt immunförsvar kan viruset orsaka allvarlig sjukdom och vara livsfarligt.

De restauranger och butiker i Uppsala som sålt de smittade ostronen har inte gjort något fel.

– Nej, vi har inte sett något sådant. Det är nästan omöjligt att avgöra på förhand om livsmedel drabbats av norovirus.

Skyltar inget krav

Miljökontoret har däremot frågat butiker som sålt ostronen om de satt upp skyltar eller på annat vis informerat sina kunder om att de kan ha blivit vinterkräksjuka. Detta för förhindra en vidare smitta och förklara varför vissa insjuknat.

– Vi har inte ställt det som krav, men vi har pratat med försäljningsställena som svarat att de inte har velat sätta upp någon skylt.

Om man blir sjuk och till exempel måste stanna hemma från jobbet så finns det möjlighet att kräva ersättning.

– Ja, utifrån produkt­ansvarslagen och dessutom kanske även hemförsäkringen kan täcka sådant. Men jag kan inte svara på hur stor chansen i slutändan är att få ut någon ersättning, säger Yvonne Linné.

Miljöinspektören jämför ostronätande med bungy jump. Frågan är hur stark linan egentligen är.

– Det finns alltid en risk att bli sjuk även om de förvaras kylda och under bra hygieniska omständigheter.

Brukar du äta ostron?

– Jag har bara gjort det en gång. Min erfarenhet är att den här årstiden varje år händer det att ostron bär på norovirus och det är bra att ha med i beräkningarna, säger Yvonne Linné.