Logga in

Flitiga Anita: ”Stå stilla går inte”

Året var 1976 när Anita Hagstedt ­öppnade Flitiga fingrar i Knivsta. I sommar fyller hon 80 och även om tiderna är tuffa för små butiker så har hon inga planer på att bomma igen. ”Jag får så otroligt mycket energi av det här.”

Den ljusa hörnbutiken med sitt överflöd av tyger, inredningsdetaljer och presentartiklar ger en närmast tidlös känsla, som att den förändrats i en mycket långsam takt genom årtiondena. Sedan ett tiotal år ligger Flitiga fingrar på Apoteksvägen 8. Tidigare på andra sidan korsningen Apoteksvägen–Forsbyvägen. Innan dess i den röda trävillan på Centralvägen 10. Och från början i det gula tegelhuset på Apoteksvägen 15.

– Vi hade flyttat till Knivsta 1967 och jag ville ha ett jobb på byn för att slippa pendla och kunna vara hemma och ta hand om mina två döttrar när de kom hem från skolan, säger Anita Hagstedt som öppnade den första butiken ihop med en väninna som var skicklig på att sy lampskärmar.

– Våra kurser i lampskärmssömnad var så populära att kunder från när och fjärran stod i kö här på lördagsmorgnarna.

Väninnan valde snart att satsa på andra projekt. Anita Hagstedt ville inte ge upp butiken utan utvecklade i stället konceptet till att omfatta tyger, gardiner, kläder och presenter.

– Jag har hela tiden hållit butiken i rörelse, med nya projekt. Att stå stilla går inte, säger Anita som heller inte vill sitta ned under intervjun, ”jag sitter aldrig” säger hon så vi talas vid på stående fot och inte sällan på vandring runt i butiken där hon ler stort medan hon visar upp saker som gör henne särskilt lycklig för tillfället.

Till exempel lyxtapeter från William Morris och exklusiva leksaker från den danska hovleverantören Kay Bojesen. Sortimentet har alltid utgått ifrån hennes personliga smak.

– Jag köper bara in sådant som jag själv tycker om, och i små upplagor. Det finns inget värre än att köpa något fint och sedan upptäcka att grannen och hela gatan har samma sak.

Snart 80 år fyllda arbetar Anita Hagstedt från tisdag till lördag året runt utom julafton. Hon sjösätter även nya idéer för att hålla butiken vid liv och konkurrenskraftig i tider av butiksdöd och e-handel. Nu samarbetar Flitiga fingrar med inredaren Petra Hedin som ger tips i butiken eller i kundens hem.

Flitiga fingrar fyller 43 i år, ser du fram emot 50-årsjubileet?

– Nej, där går gränsen. Någon gång måste jag sluta jobba, säger Anita Hagstedt.

Hur ska du fira din egen 80-årsdag?

– Jag har faktiskt inte funderat på det, sånt där bryr jag mig inte mycket om. Jag kanske har stängt då. Eller så bjuder jag på fika i butiken.