Logga in

Forskares försvinnande blir spionroman

År 1986 försvinner en vetenskapsman från Uppsala spårlöst utanför Grisslehamn. Nu säger sig forskaren och för­fattaren Anders Jallai ha svaret på gåtan.

– Den här historien är viktig att berätta, säger Anders Jallai.

Vetenskapsmannen Svante Odén från Uppsala försvann den 29 juli 1986 från sitt sommarhus i Grisslehamn. Två dagar senare återfanns hans motorbåt drivande på Ålands hav. Både 62-årige Svante Odén och den tekniska utrustning han förvarat på båten var borta, men ombord fanns hans personliga tillhörigheter som kontokort och körkort.

Såväl Norrtäljepolisen som Säpo och Militära underrättelsetjänsten (Must) utredde försvinnandet. Utan resultat. Svante Odén dödförklarades efter ett år utan att några kvarlevor åter­funnits.

Hittat ny information

Händelsen är i dag tämligen bortglömd. Vid tidpunkten var det bara Svenska Dagbladet som hade någon större rapportering om fallet. Där stod det att professor Odén, anställd på Sveriges Lantbruksuniversitet, höll på med mycket känsliga mätningar för försvaret för att försöka upptäcka moderna ubåtar. I andra svenska medier var det märkvärdigt tyst.

– Jag tror att man lade locket på utredningen. Den officiella förklaringen var att han hade drunknat när han var ute och fiskade och det låter inte rimligt, säger författaren och forskaren Anders Jallai som i polisutredningen och genom egna källor har funnit information som tidigare inte varit känt för allmänheten.

Anders Jallai är känd bland annat för att ha dykt efter, och hittat, den försvunna DC-3:an, som varit försvunnen i 51 år när den återfanns år 2003. Intresset för kalla kriget gjorde att han inte kunde motstå att fördjupa sig även i fallet med den försvunne vetenskapsmannen. Särskilt som att Anders Jallai själv i hela livet haft ett sommarhus i Grisslehamn och ofta passerar platsen där Svante Odén försvann.

– Det hände ju på samma tomtområde där vi har vårt hus. För några år sedan fick jag möjlighet att gå igenom hela polisutredningen, som blev offentlig år 2011, och alla undersökningar som gjorts. Då blev historien än mer intressant.

Fruktade för sitt liv

Enligt hans efterforskningar hade Svante Odén vid försvinnandet haft täta kontakter med det hemliga antikommunistiska nätverket Stay-behind, som hade ett nära samarbete med Nato­sidan under kalla kriget. Han ska även ha fruktat för sitt eget liv, med anledning av den hemligstämplade ubåtsforskning han ägnade sig åt.

– Den här historien är viktig att berätta, innan den faller i total glömska, säger Anders Jallai.

Nu presenterar han sina teorier kring försvinnandet i boken Vetenskapsmannen, som är den senaste i en rad romaner han skrivit om underrättelseagenten Anton Modin.

Misstänker Sovjet

Att berätta om händelsen i semifiktiv form var nödvändigt, anser han. Vid Svante Odéns försvinnande pågick kalla kriget för fullt. Bara några månader tidigare sköts statsminister Olof Palme.

Om Svante Odén hade kopplingar till västvänliga krafter är det inte orimligt att Sovjet låg bakom försvinnandet. Men att påstå något sådant i klartext är inte okomplicerat. Anders Jallai medger att han inte har några egentliga bevis för att så är fallet, bara en rad indicier och mycket märkliga omständigheter.

– Boken är inte dokumentär, men den presenterar mina teser. Jag vill inte avslöja exakt vad jag kommit fram till, men jag tror mig veta hur det gick till och varför. Och jag tror inte att det var en olycka att han försvann, om man säger så.