Logga in
Logga ut

Först med att ro runt Svalbard

Det äventyrarna Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing ville bevisa med sin polarexpedition Row around Svalbard har de nu lyckats med.

"Vi har rundat norra Svalbard i en roddbåt och inte sett tillstymmelse till polaris. Nu styr vi söderut igen. Vår nordligaste position blev 80 grader 31 minuter nord", skriver äventyrarna på sin blogg den 9 augusti.

De fortsätter:

"Under dygnet har vi pressat på rejält för att utnyttja den stilla vinden för att ta oss ifrån nordsidan av Nordostlandet. En gigantisk glaciär in mot land dundrar dovt när den kalvar i dimman. Den envisa dimman gör det svårt för oss att navigera då kompasserna helt lever sina egna liv här."

Äventyret är långt ifrån slut, men klart är att äventyrarna gått i mål med sin ambition att visa hur negativt klimatförändringarna påverkar Arktis.

Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard förut. Orsaken är att det helt enkelt inte varit möjligt på grund av polarisen. Men somrarna här uppe blir mer och mer fattiga på is och nu är det alltså genomförbart.

Expeditionen Row around Svalbard i Tromsö startade förra året. Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing tog sig då över Barents hav till Longyearbyen. Där tvingades de dock pausa äventyret på grund av att nordliga vindar drev ner packisen och stängde till passagen norr om Svalbard. Lägg därtill stark motvind, sjösjuka och ett brutet finger.

Den 28 juli i år fortsatte äventyrarna sin rodd från Longyearbyen och har nu alltså passerat den nordligaste punkten.

Tillsammans med Naturskyddsföreningen har Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing skapat ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor för att jobba med de globala målen. I augusti och september kommer ett antal ”expeditionsklasser” att ha direktkontakt med äventyrarna via satellit.