Logga in

Första fighten på Fyris

30 mars arrangeras Uppsalas första proffsboxningsgala någonsin. Erol Sahindal är en av dem som hoppas att fler ska upptäcka sporten som länge var förbjuden i Sverige

"Nordic Fight Night" på Fyrishov blir Uppsalas första proffsboxningsgala någonsin. Barndomsvännerna Erol Sahindal och Sebastian Jofré Armijo är initiativtagare till evenemanget.

– Jag boxades själv i flera år fram till 2001. Sedan kände jag att det blev ohållbart att satsa på en sport som det inte gick att livnära sig på – även om man boxades på landslagsnivå. Det var ju fortfarande förbjudet med proffsboxning i Sverige, säger Erol Sahindal.

Hur är intresset för boxning idag?

– Bättre än på länge. För 20 år sedan var nog UIF Boxning den enda klubben i Uppland, men nu finns det tre i Uppsala och ytterligare några i andra delar av länet. Även damboxningen blir allt större, säger Kermit Fredriksson, tränare för klubben i Morgongåva och har tre av sina boxare med på galan.

Han var själv aktiv i ringen 1974 – 81 och hann under dessa år bli svensk mästare fyra gånger. Även om det var ett bra tag sedan Kermit Fredriksson la sina egna handskar på hyllan, är boxningen fortfarande en stor del av hans liv.

Vad var det med boxning som lockade?

– Sporten fascinerade mig, och jag såg upp till svenska boxningsprofiler som Ingemar Johansson och Bosse Högberg. Men framför allt så var tränings- och tävlingsformen helt rätt för mig.

Erol Sahindal nickar instämmande. Han fick själv upp ögonen för boxning i tolvårsåldern när han följde med och såg sin äldre bror träna.

– Det var ett sätt att få utlopp för all min energi.

Varför en gala?

– Vi vill ge boxare chansen att nå längre inom boxning – för att kunna leva på sin sport måste man fortfarande nå utanför Sveriges gränser. Men vi vill också ge publiken i Uppsala en upplevelse såklart, säger Erol Sahindal och Sebastian Jofré Armijo.

Medarrangörerna Welcome Uppsala nappade på förslaget eftersom de sett ett stort intresse för liknande evenemang i andra delar av Sverige.

– Uppsala är ju en idrottsstad, så det känns kul att även kunna skapa en arena för boxning här, säger projektledaren Henrik Fischer.

Proffsboxning var ju länge förbjudet eftersom det ansågs innebära stora skaderisker – hur tänker ni kring det idag?

– I klubbarna är vi medvetna om det, och är därför noga med läkarundersökningar och regelbundna kontroller – vi skulle till exempel aldrig låta en boxare som känner sig sjuk att gå upp i en match. Det går såklart inte att sticka under stol med att det finns vissa risker, men det finns det ju även i många andra sporter, säger Kermit Fredriksson.