Logga in

"Fotboll är en stor del av min identitet"

IK Uppsala Fotboll står inför en ny säsong, och mittfältaren Agnes Nyberg gör sig redo för att axla rollen som elitettans nya lagkapten – den yngsta någonsin.

Agnes Nyberg befinner sig för tillfället i England med resten av F19-landslaget för att spela kvalmatcher inför EM, men hinner precis med en pratstund innan uppladdningen inför kvällens drabbning mot Italien drar igång. Elitettans seriepremiär är bara några få dagar bort, vilket även innebär premiär för denna mittfältare som lagkapten för A-laget.

– Vi är verkligen jättetaggade inför säsongen, även om det har varit lite av en utmaning att spela ihop oss – vi är bara sju spelare kvar sedan förra året, resten är nya. Och vi är ett väldigt ungt lag, tillägger Agnes Nyberg.

Hon var sex år när hon gick på sin första träning, och förstod direkt att fotboll var hennes grej: Åtta år senare skrev hon kontrakt med Sirius A-lag. I år fyller hon 19 och förutom att spela fotboll på elitnivå och nu leda landslaget, tar Agnes Nyberg även studenten från en av Celsiusskolans NIU-utbildningar (nationellt godkända idrottsutbildningar).

– Jag är så tacksam för att jag fått möjligheten att utbilda mig och fortsätta utvecklas inom olika delar av fotbollen – inte bara när det gäller spel, utan även kost och träning.

Vad är det som tagit dig dit du är idag?

– Egentligen var jag nog ingen "typisk supertalang" från början, men jag har alltid varit målmedveten, haft mycket energi och tränat både hårt och mycket för att hela tiden bli bättre. Och jag har haft stort stöd av familj och vänner.

Agnes Nyberg tränar cirka sju dagar i veckan, spelar matcher och går alltså även en utbildning med fokus på fotboll. Hon erkänner att planering är A och O för att även få livet utanför att gå ihop.

Känner du att du har fått "försaka" något för att hinna med fotbollen?

– Det blir helt klart mycket träning och så, men eftersom jag levt och planerat utifrån det så länge så funkar det bra. Fotbollen ger mig också så otroligt mycket – alla vänner och möjligheten att resa till platser jag kanske aldrig skulle besöka annars. Självklart är det inte alltid lika kul att åka och träna, men jag gör det ju alltid ändå eftersom jag vet att det tar mig närmre mina mål.

Hur ser förutsättningarna ut för att kunna livnära sig enbart på fotbollen?

– Även om vi i klubben får mycket stöd för att utvecklas, så får herrfotbollen, i Uppsala, i Sverige och i världen, fortfarande mer pengar och publicitet. Men det finns många av oss som kämpar för att göra damfotbollen större, och man märker ju att det går framåt.

Vad är fotbollen för dig?

– Världens bästa sport, och en stor del av min identitet.

 
 
  • Mest lästa