Logga in

Från järnbruk till vinpress

22 – 23 mars är det återigen dags för Uppsala Vin & Deli, och för andra året i rad är Länna Bruk Dryckeshandel en av de lokala utställarna på den nu traditionella mässan.

Intresset för mat och dryck, inte sällan i kombination, har under årens lopp blivit allt större – det skrivs och pratas om olika druvor, lagringar, humle och beska, och vilka tillbehör som utgör ultimata smakkompisar. Just detta är i fokus på Uppsala Vin & Deli som återigen samlar lokala- och icke-lokala utställare och konsumenter under samma tak. Länna Bruk Dryckeshandel är en av drygt femtio utställare på mässan. I två år har de huserat i det gamla järnbruket på Länna Bruksgata, där de producerar både vin och öl, och inom kort även gin- och grappaliknande sprit gjort på druvrester.

– Våra druvor odlas och skördas i Litochoro, Grekland, och transporteras sedan hit där vi tar hand om alla steg i tillverkningen. Vi är ett så kallat ”Urban Winery”, som framställer vin i en miljö långt bort från själva odlingen, tillägger Victor Rydén, en av dryckeshandelns grundare och delägare.

Han har tidigare jobbat i restaurangbranschen och menar att intresset för vad man har i glaset och på tallriken ökat ordentligt bara under de senaste fem åren.

– Det har helt enkelt blivit viktigare. Överlag är det även större fokus på det småskaliga – titta bara på alla mikrobryggerier som öppnat.

Är det inte svårt att stå ut på en marknad där allt fler tar sig in?

– Det är fortfarande relativt få som tillverkar vin med egna druvor i Sverige, så där utmärker vi oss lite. Men vi har fortfarande mycket jobb framför oss, och hoppas få igång produktionen ännu mer under 2019, säger Victor Rydén och kastar en blick på vintunnorna som innehåller en blandning av Merlot och Cabernet sauvignon.

Vad händer i dryckesvärlden just nu – några nya trender?

– När det gäller öl fortsätter intresset för det lokala – vi kör mycket suröl och fruktiga varianter i vårt sortiment. Sedan tycker jag att det är kul är att länder som tidigare kanske inte förknippats med vinproduktion kommer fram allt mer på marknaden.

Måste vin vara dyrt för att vara gott?

– Egentligen inte, men det beror ju på vad man menar med dyrt, och gott. För cirka 100 kronor kan du få ett bra vin – det är viktigt att komma ihåg att priset även säger något om framställningen av vinet, och hur lång vägen varit från odling till hyllan på systembolaget.