Logga in
Logga ut

Funkishus blir lyxlägenheter

Ett nytt stort hotell öppnar i Uppsala. Samtidigt går First Hotel Linne i graven och därmed försvinner populära Klubb Orange, Smultron och Festvåningarna.

I stället ska det byggas exklusiva lyxlägenheter i Klosettpalatset.

Det var snabba bud för krögaren Jukka Saario. Först kom beskedet att First Hotell Linné skulle läggas ned och sedan gav fastighetsägaren Tobin Properties honom två månader att flytta ut sin verksamhet i restaurang Smultron, klubb Orange och Festvåningarna i First Hotel Linné.

– Jag trodde att de ville ha kvar mig som hyresgäst under renoveringen. Men fastighetsägarna skulle tydligen börja arbetet där jag har min verksamhet och då var det bara att flytta. Det blev rätt stressigt för att det är stora lokaler att utrymma och det tar tid att avveckla företag i Sverige, säger han.

När First Hotel Linné lades ned försvann 116 hotellrum. För två år sedan stängde även Hotell Uppsala med sina 260 rum. Trots att nya Elite Hotel Academia vid Resecentrum slår upp portarna så räcker det inte för att täcka behovet säger Jukka Saario.

– Vissa helger måste gäster ta in på hotell i Västerås och Stockholm. Det är konstigt att det inte finns fler hotell i Uppsala.

Nöjeskvarter försvinner

I och med att First Hotel Linne ska byggas om så finns det inte heller någon plats för hans Smultron, klubb Orange och Festvåningarna. Därmed försvinner ett helt nöjeskvarter med fem festsalar, en utomhusrestaurang och en klubb som var banbrytande i Uppsala.

– Det är klart att det är lite tråkigt, men jag siktar framåt nu mot nya projekt. Jag kommer särskilt minnas de härliga sommarkvällarna med livemusik på Smultorn och när vi hade stora event, till exempel förhandsvisningarna av filmen Sex and the City på Orange.

– Uppsala har jättebra restaurangutbud, men inga mindre klubbar. Jag tror att många drar sig för att starta en nattklubb eftersom det gäller att ha rätt lokal och ha stenkoll på de senaste trenderna.

Reggaestjärnor på klubb

Klubb Orange var även tidig med HBTQ-kvällar och bjöd in DJ:s från bland annat Tyskland, Australien och England. Det var även här som Mash Up International slog igenom och blev ställets husband. Dessutom var Orange det naturliga efterfeststället under Uppsala Reggaefestival. Här har världsstjärnor som Lutan Fyah, Burning Spear, Sizzla och Sean Paul tagit en drink i baren. Men nu spolas alltså hela nöjeskvarteret intill Klosettpalatset och i stället ska det byggas exklusiva lägenheter.

– Den förra ägaren beslutade om hotellnedläggningen och vi arbetar bara med just boende. En del kallar det för lyx, men vi säger att boendet är väldesignat och planlösningarna är smarta. Det kommer att bli alltifrån mindre lägenheter till lite större radhus, säger Erik Karlin, VD för Tobin Properties.

Ombyggnationen beräknas att ta ett par år. Köpet av Klosettpalatset kostade över 150 miljoner kronor och renoveringen beräknas att kosta minst lika mycket.

– Ja, jag är rädd för det, men vi tror att det kommer bli fantastiskt bra. Läget intill Linnéträdgården och närheten till Resecentrum är attraktivt och vi ser stor utvecklingspotential i projektet.