Logga in
Logga ut

Han känner halva Boländerna

Hasses grill & kebab samlar Boländerna. Drygt 200 kunder om dagen äter tidiga kebabluncher på stora tallrikar. ”Ingen visste var Danmarks­gatan låg innan jag flyttade hit”, säger Hasan ”Hasse” Akgûl, som aldrig glömmer ett ansikte.

Om Nylunds pianofabrik (i förra veckans tidning) markerar början av Boländerna så kan nog Hasses grill & kebab kallas själva hjärtat. Vid lunchtid är matgästerna alltid många i den gula plåtbyggnaden på Danmarksgatan. Flera lovordar restaurangens läge, de stora portionerna eller vad som kort och gott är en trevlig stämning.

– Jag älskar mitt jobb och lever med det, säger Hasan ”Hasse” Akgûl, som är känd för att känna igen alla som varit inne i restaurangen.

Han kom som kurd från Turkiet till Sverige år 1990. Fick anställning på sin brors ställe, den klassiska kebabrestaurangen Saffet’s på Stora torget. Sedan var kebabrullen i rullning, så att säga, med flera år på bland annat Mariannes grill & kebab. Sedan 2002 har basen varit i Boländerna och Hasses grill & kebab slog upp portarna för åtta år sedan.

– Hela Boländerna går bra, alla företag. Det händer mycket här. Jag hör alla rykten och mycket är på gång. Bolandsskolan ska bort och det blir ännu mer liv häromkring. Allt fler småföretagare hittar hit. Jag skulle bara behöva fler parkeringsplatser.

Ett par unga killar kommer in i restaurangen och Hasse avbryter sig.

– Tjena grabbar, hur är läget? När ska ni spela match igen?

Han vänder sig till mig.

– Det är Almtunagrabbar, alla i Almtuna kommer hit och äter.

På väggen hänger hockey­laget Almtunas klubb­emblem och matchtröja, liksom motsvarande för Sirius bandy och fotboll.

– Idrott är bra, i stället för att barnen ska vara på gatan eller framför tv-spelet. Uppsala är min hemstad och Almtuna och Sirius är som familj för mig. Jag sponsrar dem och har jobbat på matcherna med att sälja kebab, säger Hasse.

Finns det någon särskild mentalitet i Boländerna?

– Många av oss är hantverkare. Nästan ingen är otrevlig. Det är bra människor som ställer upp för varandra.

Vid ett bord intill sitter Lotta Swedén och äter en kebab­tallrik. Hon är fritidsledare och har besökt Uppsala kommuns kontor på Danmarksgatan för en vidareutbildning.

– När jag är i Boländerna brukar jag alltid gå hit till Hasses. Det blir någon gång ibland, vi hämtar kontors­material från Uppsala varuservice här intill och förut spelade jag dart i en lokal i närheten.

Vad tycker du om Boländerna?

– Jag gillar det. Här finns inte så många vägarbeten och det är lätt att köra hit. Om kommunen vill göra om Boländerna så antar jag att de måste riva saker och det vet jag inte om jag gillar. Industriområden måste få vara industriområden.

Thomas Pettersson, Daniel Norgren och Joakim Hellman är sprinklermontörer på GE Healthcare, Boländernas och hela Uppsalas största privata arbetsgivare. Oftast har de matlåda till jobbet men om det blir lunch ute så får det gärna bli på Hasses.

– Det ligger nära. Bra parkering, bra miljö och bra mat, säger Thomas Pettersson som jobbat i Boländerna i 13 år.

Trion besöker sällan några andra delar av Uppsala.

– Allt finns här, vare sig man ska köpa något till jobbet eller privat, säger Joakim Hellman.

– Alla är trevliga mot varandra här i Boländerna. Jag åker hellre hit än till Stockholm, säger Thomas Pettersson som bor i Märsta.

– Såna här områden behövs definitivt, för att få ekonomin att fungera. Bara GE står väl för en procent av Sveriges totala export, säger Daniel Norgren.