Logga in

Han tar fajten mot sexhandeln

Sexhandeln i Uppsala pågår året runt. På massagesalonger, ljusskygga sajter och genom hallickar som reser runt för att sälja kvinnor. ”Problemet är mycket större än man kan tro”, säger Jonathan Oja, som leder Uppsalapolisens kamp mot prostitutionen.

Under fyra dagar i slutet av januari spanar polisen på två andrahandslägenheter i Uppsala. Här misstänks tre kvinnor i 25–30-årsåldern sälja sexuella tjänster som annonseras ut på internet.

Totalt griper polisen tolv män för sexköp. Två andra män blir misstänkta för grovt koppleri. De har kört kvinnorna från Rumänien till Sverige och besökt flera svenska städer före Uppsala. Polisen tror att gruppen bedrivit en kringresande prostitution, något som blivit allt vanligare i hela landet sedan människohandlare från andra länder upptäckt en marknad utanför de tre storstäderna.

Tillslaget leds av Jonathan Oja. Den 30-åriga polisassistenten från Boden flyttade till Uppsala för sex år sedan och har sedan dess blivit en frontfigur för polisens punktinsatser för att stoppa stadens prostitution.

– Jag har inget formellt ansvar men indirekt har det blivit att jag har hand om det arbetet. Jag tycker att det är en intressant typ av brottslighet som det inte har jobbats så mycket med tidigare. Man kan göra stor skillnad, säger han.

Varför har man inte jobbat så mycket mot prostitutionen tidigare?

– Dels för att den inte syns. Vi har ingen Malmskillnadsgatan i Uppsala. Dels för att vi ofta har varit tvungna att prioritera andra brott, som narkotika och våld.

14 gripanden på fyra dagar, alltså, under en operation som äger rum utan att några egentliga tips kommit in. Det blir tydligt vad som händer när polisen börjar vända på stenarna.

Jonathan Oja medger att det känns frustrerande att prostitutionen får pågå så ostört. För då växer den. Ett samlag kostar 1 500 kronor per timme, det är en hel månadslön i de länder där många av de prostituerade kommer ifrån. En kvinna (för det handlar främst om kvinnlig prostitution) kan komma till Uppsala och sälja sex fem gånger per dag i 30 dagar. Varje köpare betalar 1 500 kronor. Det ger 225 000 kronor i månaden. Ett nätverk kan sälja tio kvinnor, vilket ger mer än två miljoner på samma tid.

– Det är väldigt många som reser från olika länder hit. Kvinnorna är inne i destruktivt beteende eller olika typer av missbruk. Jag upplever dem som avstängda.

Sexannonserna ligger på sajter som är tillgängliga för vem som helst. Olagliga enligt svensk kopplerilagstiftning, men placerade i andra länder.

– När vi gjorde den senaste insatsen fanns mellan åtta och tolv sexannonser vad gäller Uppsala på internet. Efter insatsen så plockades de ner. Åtminstone ­tillfälligt, säger Jonathan Oja.

 
 
  • Mest lästa