Logga in
Logga ut

Här är stans vackraste fågelmat

Solrosåkern i Stabby är inte bara en fröjd för ögat. Kommunens nya satsning ska även se till att Uppsalas småfåglar får mat i magen över vintern.

Flera läsare har hört av sig om solrosorna i Stabby. ”Fantastiskt vackra”, enligt tipsarna.

Jag beger mig till Stabby i västra Uppsala för att bevittna prakten med egna ögon. Ett fält på fyra hektar – fyllt av solrosor, hirs, cikoria och blå honungsfacelia.

– Det är många som har hört av sig till oss och tycker att det är fint här. Det är roligt, även om det inte var huvudsyftet med åkern, säger Åsa Hedin, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun.

Främst för fåglarna

Hon kom med idén till den så kallade fågelåkern.

– En anledning var att vi tog bort fågelmatningen i parkerna, som drog till sig råttor och skräpade ned. Det här fältet fick bli en liten kompensation för fåglar och insekter, säger Åsa Hedin.

Lantbrukaren Sören Vallgårda arrenderar åkern sedan tio år. I vanliga fall odlar han vete och oljeväxter här. Men nu är det han som på uppdrag av kommunen skapa en fröbuffé för småfåglar under det kalla halvåret.

– En sådan här satsning gynnar alla. Jag gjorde faktiskt ett första försök med solrosor redan i fjol, på en mindre yta i kanten av åkern, men de växte inte så bra, säger Sören Vallgårda.

Skyfallet gjorde susen

I våras planterade han en specialblandning av solrosor och andra fågelmatnyttiga blommor på hela åkern. Den varma och snustorra sommaren gjorde att projektet länge såg ut att gå i stöpet även i år. Men så kom det enorma skyfallet i slutet av juli, och den gulblåa blandningen av blommor fick fart mot skyn.

När vi står och pratar bredvid fågelåkern kommer förbipasserande Uppsalabor med frågor. Först bromsar cyklisten Gunilla Westermark in.

– Vet ni något om de här solrosorna? Jag cyklar förbi varje dag och beundrar dem, säger hon och cyklar vidare västerut.

Åkern har naggats lite i kanten av att ganska många tagit sig friheten att plocka med sig en solros.

Kan bli en tradition

– Jag hade faktiskt inte tänkt på det förut. Egentligen får man ju inte plocka dem men det finns så många att det inte spelar någon större roll än så länge, säger Sören Vallgårda.

Så stannar Agneta Backlund till, ute på vandring med gåstavar.

– Det här är otroligt vackert! Jag går förbi här varje dag. Vet ni varför man har planterat så här? undrar hon och får saken förklarad.

Efter vintern ska fågelåkern utvärderas. Om projektet faller väl ut kan solrosorna i Stabby bli en återkommande tradition.