Logga in
Logga ut

Här får du mest hus för pengarna

Bostadspriserna för både villa och lägenhet skiljer sig rejält mellan kommunerna i Uppsala län. Att flytta till en ­mindre ort kan vara en bra strategi för att få mer hus för pengarna, vilket Jannie Teinler och Jon Kappla kan intyga.

I november förra året flyttade Jannie Teinler, 33, med maken Jon Kappla, 39, och deras två barn från radhuset i Knivsta till en tvåvåningsvilla i Harbo i Heby – bostadsmässigt länets ”dyraste respektive ”billigaste” kommuner. För familjen Teinler/Kappla har flytten dock inte bara inneburit en prismässig vinst, utan även bidragit till trygget och en större social och lokal sammanhållning.

– Vi köpte radhuset för fem år sedan – precis i rätt läge då Knivsta inte hunnit växa sig så stort, attraktivt och ”centralt” som det är idag. Då fick vi betala cirka 1 miljon kronor, nu kunde vi sälja för mer än dubbla, säger Jannie Teinler.

Lokal sammanhållning

– Vi valde att bo i Knivsta eftersom det passade hur vi jobbade just då, med bra pendlingsmöjligheter till både Uppsala och Stockholm – det går inte att komma ifrån att Knivsta ligger riktigt bra till. Men vi kände att det har utvecklats så otroligt snabbt och blivit lite för stort för oss, lägger Jannie till.

Hur då?

– Det finns ett särskilt klimat i Knivsta som känns lite opersonligt. Givetvis spelar storleken och invånarantalet roll, men här i Harbo finns det en helt annan lokal sammanhållning som vi gillar, säger hon.

När Jannie och Jon väl hade tagit beslutet att sälja sitt radhus och köpa en villa, gick processen snabbt. De hade redan insett att priserna i Knivsta var höga, så de sökte sig till länets mindre orter och fann en villa på 180 kvadratmeter mitt i Harbos samhälle.

Här har de nära till det mesta, trevliga grannar och kan de ge sina barn den trygghet och sociala överblick som de själva fick som barn.

– Både jag och Jon växte upp i mindre städer, bodde i villa med trädgård och hade kompisar och familj nära. Så vi har nog alltid tänkt att våra barn ska få uppleva samma sak. Våra vänner tycker nog att vi bor lite långt bort, men vi har i alla fall investerat i ett gästrum så att det finns möjlighet att sova över, säger ­Jannie och skrattar.

Och i framtiden?

– Då skulle vi nog vilja ha en gård som ligger ännu mer ute på landet, men det väntar vi med tills barnen är större och själva kan ta sig till skola, kompisar och aktiviteter.

Familjen Teinler/Kappla fick betala 3.2 miljoner för sin solgula villa med lättskött trädgård, och även om det enligt Jannie kan låta dyrt för ett hus i ”lilla” Harbo så är det förmodligen ändå hälften av vad ett hus i samma storlek skulle kosta i Knivsta eller Uppsala. Eftersom affären med radhuset blivit så lönsam, kände de att de kunde kosta på sig lite extra för att få både generösa ytor och optimalt läge.

Flytt på vinst och förlust

Finns det några nackdelar med att bo i en mindre kommun även om bostadspriserna är lägre?

– Det är klart att vi saknar vissa grejer med Knivsta, men eftersom vi inte trivdes så bra i samhället där så är vi riktigt nöjda med denna lösning. Vi har faktiskt aldrig haft några egentliga behov av att utnyttja närheten till Stockholm och Uppsala ändå, förutom i jobbet då förstås. Här finns det mesta vi behöver.

Ja, hur har det fungerat med jobb?

– V flyttade hit till Harbo på lite vinst och förlust då det arbetsmässigt var lite osäkert för oss båda två, men vi tänkte att ”vafan nu kör vi”! Just nu är min man föräldraledig och jag har en tjänst som innebär att jag jobbar hem­ifrån en stor del av tiden, så det har löst sig jättebra. Snart kommer vi båda att jobba i Uppsala och dit blir det inga problem att pendla. Vi känner att vi har prioriterat helt rätt, avslutar Jannie Teinler.