Logga in
Logga ut

Hårt arbete ledde till idrott på frammarsch

Upsala IF friidrotts satsning på struktur och utveckling har resulterat i en stark och stöttande förening som tagit sig till den svenska idrottstoppen.

– Det går jättebra för klubben just nu – en uppgång som började redan för 10–15 år sedan, säger Upsala IF friidrotts Henrik Wennberg som kom in i föreningen som sportchef 2015 – ett år innan den nya friidrottshallen kom på plats.

– Vi har under dessa år gått från 300 till 1 000 ungdomar i föreningen. Den nya hallen har absolut gett oss goda förutsättningar att kunna satsa stort, men det handlar lika mycket om hårt arbete och insatser från alla i organisationen.

Ni blev Årets jämställda förening på idrottsgalan, är det något ni jobbar aktivt med?

– Absolut, men samtidigt är hela rättviseperspektivet redan så integrerat i föreningen. Att till exempel prioritera ett herrlag framför damlag, vare sig det gäller tränare eller träningsbidrag, det tankesättet finns liksom inte hos oss. Men självklart så kan vi alltid bli bättre.

Vad är det bästa med att vara sportchef?

– Att jag får vara med och bygga något, och att vi i föreningen utvecklas tillsammans. Det är en härlig utmaning att ta sig till toppen, men resan dit är ännu bättre.

Sprintern Erik Hagberg gick med i Upsala IF friidrott 2004. Han var nio år och började egentligen för att bästa kompisen gjorde det, men fastnade direkt för löpningen.

– Jag har alltid gillat sprintens ”på och av-känsla” – från fullt fokus ena stunden till total avslappning i den andra.

Efter nästan två år av skador gjorde Erik Hagberg comeback 2018. Säsongen blev hans bästa någonsin.

Hur tar man sig tillbaka?

– Kunskap och medvetenhet – både om det fysiska och psykiska. Man måste helt enkelt reda ut vad som gick fel, och hur man ska undvika att det händer igen. Det har varit tufft, men jag hittade det som fattades.

Vad var det?

– Att jag måste gå min egen väg när det gäller träningen och inte bara göra som ”alla andra”. Jag är väldigt tacksam för att klubben stått bakom mig på denna punkt. En av Upsala IF friidrotts styrkor är just sitt sätt att se och stötta varandra. Och att kämpa tillsammans.

Erik Hagberg jobbar på Löplabbet, driver ett eget företag och tränar sex dagar i veckan. Plus rörlighets- och återhämtningspass.

Är det alltid kul att träna?

– Nej, men det är ju aldrig så att man låter bli. Siktet är inställt på att slå svenskt rekord i sommar, vilket aldrig kommer ske om jag inte tränar. Och jag tycker ju fortfarande att det är sjukt kul att springa.

helena@uppsalatidningen.se