Logga in

”Henke hade älskat det här”

Henrik Anheller var bara 32 år när han gick bort. Hans minne lever ­vidare, bland annat genom den årliga Henke-cupen. I år träffades cirka 100 personer för att spela fotboll, grilla och samla in pengar till cancerforskningen.

Han var en lugn och smart kille. Väldigt snäll och med nära till skratt. En sån som helst höll en låg profil men som alla alltid ville ha med, för att allt blev roligare då. Sorgen var stor när Henrik Anheller gick bort i cancer år 2013.

Ett par år senare fick några av hans närmaste vänner en idé.

– Man borde starta en fotbollscup till hans minne, tyckte de. Jag blev rörd, för fotboll var en så himla stor del av hans liv. Det kändes så självklart att det var det här vi skulle göra, säger Isabelle Froehlich som var gift med Henrik Anheller.

– Vad gäller sorgebearbetning så var det nog den bästa hjälp som jag och hans familj kunde få. Det stödet och omtanken. Att man delar sorgen och gör något fint av det.

2016 arrangerades den första Henke-cupen, på Änglavallen i Vattholma. Henriks gamla hemmaplan. Där träffades både hans gamla kompisar, de från uppväxtens Vattholma och de nyare från hans vuxna liv inne i Uppsala. Och så deras familjer och andra bekanta som ville spela lite fotboll, grilla och bidra till insamlingen till Cancerfonden.

När Henke-cupen förra helgen ägde rum för fjärde året så deltog cirka 100 personer och samlade in över 25 000 kronor. Totalt har cupen samlat in nästan 100 000 kronor.

– Cupen har verkligen spridit sig och blivit för alla. Vissa är jätteduktiga på fotboll medan andra knappt har spelat förut. Många har själva aldrig träffat Henrik. Och även om han inte gillade att vara i fokus så vet jag att han hade älskat det här, säger Isabelle Froehlich.