Logga in

Hjälpinsats ger glädje

För makarna Roxendal i Gamla Uppsala har Karim Safi blivit en familjemedlem. ”Det bästa är att se hur han blommat upp”, säger Donna Roxendal. Samtidigt hotas 48 andra ensam­kommande av hemlöshet. Nu hoppas Stadsmissionen att fler hushåll ska bli fadderhem.

Att lära känna Karim Safi har blivit ”en guldkant i livet” för Lennart och Donna Roxendal i Gamla Uppsala.

– Det bästa är att se hur han blommat upp under sin tid hos oss. Huset känns tomt när han inte är här, säger Donna Roxendal.

Karim Safi var bara ett barn när han flydde från Pakistan. Då hade först hans pappa och sedan två bröder blivit ihjälskjutna av kriminella som stulit familjens mark.

– Jag blev själv slagen och knivhuggen i benet. Sedan flydde jag, säger Karim Safi som i dag är 19 år.

För fyra år sedan kom Karim till Uppsala och sedan ett och ett halvt år bor han hemma hos Lennart och Donna, vars egen son är vuxen och utflugen sedan länge.

– Vi kände att vi ville göra något. Jag kommer från USA och vet själv hur svårt det kan vara att förstå alla brev och regler i Sverige, säger Donna.

– Med Karim så kändes det rätt direkt. Han kunde nästan ingen svenska men var väldigt artig och trevlig, säger Lennart.

Sedan dess har Karim blivit en självklar familjemedlem. Han umgås mycket med Donna och Lennart. De lagar mat, spelar spel, fixar med trädgården och pratar om saker som har hänt.

– Han är otroligt hjälpsam här hemma. För oss har det särskilt viktigt att hjälpa honom att klara skolan, vi vill ge honom de bästa förutsättningarna för ett lyckat vuxenliv, säger Donna.

Under hela processen har familjen Roxendal haft stort stöd av Projekt Fadderhem. Där är Sonja Angel och Nadja Frykskog anställda som ”vägledare”. De hjälper ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år att ta sig fram i samhället och försöker hitta lämpliga fadderhem för dem att bo i.

– Alla som fyller 18 år förlorar sina platser i familjehem och sin rätt till god man. Tidigare hamnade 18-åringarna ofta i hemlöshet. När projektet startade så fick vi in dem från gatan och trapphusen, säger Sonja Angel.

Projekt Fadderhem startade år 2017 och har nu 85 ungdomar placerade i olika hem i Uppsala. De flesta har tillfälliga uppehållstillstånd, som förutsätter att de klarar gymnasiet och sedan snabbt får jobb.

Många av ungdomarna är dåligt rustade för att klara sig i samhället. De har levt länge utan föräldrar och annan släkt. De saknar nätverk i Sverige. Många har fysiska och psykiska besvär på grund av sina upplevelser.

Fadderhemmen erbjuder trygghet, stabilitet och bättre förutsättningar att klara av skolarbetet.

I nuläget är Projekt Fadderhem förlängt till och med årsskiftet. Däremot pågår en avveckling av de två bemannade kollektivboenden som Stadsmissionen driver. Det ena, på Samaritergränd, försvinner om någon vecka och det andra läggs ned i slutet av september.

I praktiken innebär det att totalt 48 ungdomar inte längre har någonstans att bo.

– Antingen hamnar de i direkt hemlöshet eller i otrygga boendeformer, med tillfälliga lösningar på andras soffor och liknande, säger Sonja Angel.

– Jag är rädd att de inte längre kommer klara av skolan. Då blir de i förlängningen utvisade, säger Nadja Frykskog.

Nu hoppas de att fler hushåll i Uppsala ska bli fadderhem.

– Vi välkomnar alla typer av fadderhem. Det kan vara hos personer som lever i familjer eller är ensamstående. Vi har sådana som är från i 30-årsåldern till över 80. Behovet är akut, säger Nadja Frykskog.

– Deras integration måste börja med tak över huvudet. Att hjälpa dem är en insats både för samhället och för en annan människas liv, säger Sonja Angel.

 
 
  • Mest lästa