Logga in

Hon ger liv åt drottningen

Hon har vigt stora delar av sitt liv åt den polska prinsessan som blev drottning av Sverige. På Kulturnatten medverkar Victoria Enefors i Domkyrkan och i Vasaborgen – och hon gör det i rollen som Katarina Jagellonica.

År 1569 kröntes Katarina Jagellonica till drottning av Sverige. Som dotter till Polens kung Sigismund I så hade hon tidigare gift sig med den svenske kungen Johan III. Med anledning av 450-årsjubileet av Katarina Jagellonicas kröning i Uppsala har Kulturnatten ett par programpunkter till hennes ära. Medverkar i rollen som Katarina Jagellonica gör Victoria Enefors, dels i några av Domkyrkans visningar och dels i en egen dramatiserad visning i Vasaborgen på Uppsala slott. Där leder drottningen en guidad tur och berättar om sitt liv och om sin kröning.

Victoria Enefors var 11 år när hon först hörde talas om Katarina Jagellonica, som anses ha varit en politiskt aktiv drottning med stort inflytande över sin makes värderingar och politik.

– Jag är själv från Polen, precis som Katarina Jagellonica var. Jag gick på mellanstadiet när jag fick läsa i historieboken att en polsk prinsessa hade blivit Sveriges drottning. Sedan dess, i 26 år, har jag varit intresserad av hennes liv, säger Victoria Enefors som bland annat har gjort flera resor i Katarina Jagellonicas fotspår och sytt en exakt kopia av den klänning som drottningen blev porträtterad i.

Katarina Jagellonica ligger, precis som hennes make Johan III och svärfar Gustav Vasa, begravd i Uppsala domkyrka.

– Jag kommer att gestalta Katarina Jagellonica tills jag är 57 år. Det var så länge som drottningen levde, säger Victoria Enefors.

 
 
  • Mest lästa