Logga in
Logga ut

Höstens ljusaste evenemang

"Allt ljus på Uppsala" är ett efterlängtat evenemang i höstmörkret. Årets upplaga andas både lekfullhet och inre demoner.

Konstnären Anna Boberg har precis landat i hemstaden Malmö efter ett jobb med Fleetwood Mac i Los Angeles, och laddar nu för att åka till Uppsala och slutföra arbetet med sitt bidrag till årets "Allt ljus på Uppsala". Genom ljusinstallationen "Upplysta samtal" tar Anna Boberg omsorgsfullt fasta på barnet Bergman och ger liv åt fasaderna på Upplandsmuséet.

– Jag har länge velat vara med på liknande evenemang, så jag är jätteglad att jag fått denna möjlighet.

Hur har du förberett dig?

– Jag kollade på Bergman hela sommaren eftersom jag visste från början att jag ville göra en remix av hans material. Det var kul att gå igenom filmerna, även om de inte är helt lättsmälta.

Och ditt verk?

– Är inte heller så lättsmält.

Anna Boberg berättar att fokus ligger på gestaltningen av Bergmans återkommande, rätt mörka och tunga teman: mödrars brist på kärlek till sina barn, religion och gudstvivel. En av hennes personliga favoriter i Bergmans filmskatt är dock Fanny & Alexander – i ljusinstallationen kommer scenerna som är inspelade i Uppsala visas med 3D-teknik.

Hur skiljer sig detta från dina andra jobb?

– Det är min egen grej liksom, och jag har inte behövt förhålla mig till någon, eller något. Men det är även friheten som gjort det svårare.

Centrala ljuspunkter

"Upplysta samtal" ingår som sagt i ett brett spektra av ljuspunkter i centrala Uppsala, där konstnärerna lyfter relationen till Bergman på ett eller annat sätt.

1. The Play. Sofia Bostråk och Rebecca Mårtensson ifrågasätter vad som händer när maskerna vi sätter på oss genom livet åker av – teater på scen kontra teater i verkliga livet.

Gunnar Leches park

2. Space Cube.Uppkomsten till denna sägs vara symboliken till massiv och hårt komprimerad Berman-ångest som återuppstått i en kub. Konstnär är Svante Pettersson.

Vretgränd

3. Spectral. En installation som vävs samman av hundratals färgglada linjer, digitaliseras i mörker och pulserar med reflekterat UV-ljus. Malejka och Slugocki/Kajso studio ligger bakom verket.

Stadsträdgården

4. Gradual Exposure.Genom en till synes enkel installation uppmuntrar konstnären Jakob Oredsson till lekfullhet och utmanar gränserna mellan publik, omgivning och konstverk.

Slottsbacken

5. Rytm. Ett verk i två delar: grundläggande- och interaktiv ljussättning som i sina enklaste former gestaltar ett vanligt och upprepat mönster. Relationen till Bergman härleder Nilsa Sarmiento & Torget Arkitekter till ett av regissörens mest kända citat: "Film består huvudsakligen av rytm; dess inandning och utandning i fortlöpande sekvens".

Trädgårdsgatan

6. Pod4.Konstnären Timothy Wilson välkomnar in i framtiden och förbereder dig för människans migration till Mars genom en prototyp på hur vi ska kunna bygga upp ett slutet ekosystem och alstra energi för alla våra behov.

Västra Ågatan 16, innergården

7. Familjen Skyttes demoner. På en hemlig och magisk plats möter man idyll i form av äppelträd, blommor och huskatter, men ser man inte upp smyger sig demonerna på och erövrar din själ. Konstnären Michel Östlund och kollegan Anders Örnberg sätter din livsinställning på prov.

Skytteanska trädgården

8. Upplysta samtal. Anna Boberg skapar ljuskonst (se ovan).

Upplandsmuséet

9. Den magiska tärnan.Finn Öhlund och två konstnärsvänner har arbetat med den gamla innegården – lik den miljö Bergman besökte som liten. Namnet kommer från "Laterna Magica" och verket ska väcka uppståndelse genom solen och (j)ordens lyskraft.

Walmstedtska gården

10. In the Dark.Anna-Karin Brus har hämtat inspiration från Bergmans demoner och gjort ett collageverk av måleri, foto och animation.

Stora torget