Logga in

Ikon inspirerade till klimatstrejken

Klimatstrejk Uppsala arrangerades i fredags för 20:e gången. Och demonstranterna har inga planer på att sluta demonstrera innan Uppsala och ­Sverige lever upp till klimatmålen.

Det är flera minusgrader på Forumtorget när Klimatstrejk Uppsala arrangerar sin 20:e demonstration. Varje fredag är 20–30 personer på plats, så även i dag. Däribland Sandra Kjelsson och Gudrun Utas som ihop med Göran Brolund startade manifestationen för 20 veckor sedan.

– Från början var vi bara tre personer och en skylt. Vi bjöd på te och kaka och trodde väl aldrig att vi skulle bli så här många, säger Gudrun Utas.

Inspirationen var självklart Greta Thunberg, som hade demonstrerat i en dryg månad när Uppsalademonstrationerna startade.

– Greta är en ikon. Särskilt med tanke på hennes låga ålder och det genomslag som hon har fått, säger Sandra Kjelsson.

– Hon är ansiktet utåt för kampen och det som hon har åstadkommit är fantastiskt, säger Gudrun.

Uppsalademonstrationerna har en bred åldersspann, från barn till pensionärer. Ursprungstrion i Uppsala tillhör alla Jordens vänner, men sedan den där första fredagen har en mängd andra grupperingar anslutit i kampen.

Demonstrationerna ska fortsätta varje fredag tills Uppsalas och landets ledare uppfyller Parisavtalet och 1,5-gradersmålet.

– Men vi har inte hur mycket tid som helst. Snart är det för sent, säger Gudrun.

Känns det aldrig hopplöst?

– Nej. Vi måste tro på att förändring är möjlig.

– Rörelsen växer och vi människor är kapabla till att samarbeta, säger Sandra Kjelsson.