Logga in

"Ironiska tribals är populärt"

I dag är tatuerare erkända hantverkare och yrket blir bara allt mer populärt. En av Uppsalas alla tatuerare berättar om riskerna, trenderna och de minst originella tatueringarna.

Dagens kund har kommit in för att tatuera in en dödskalle med röda, gula, blåa och svarta toner på underarmen. Det är ett av de ställen på kroppen med tunn hud som gör extra ont att "gadda", men den här kunden är inte direkt ovan att tatueras.

– Jag har ju en sleeve här på ena armen och den andra börjar också bli full, säger han och visar upp en tiger som tatueraren Tim Morales gjort.

Tim Morales är snart klar med sitt tredje år som lärling på studion Purgatorium i Sala backe. I dag finns möjlighet att ta mästarbrev som tatuerare, men vägen dit går genom träning och en lärlingsplats.

– Ens tatueringar måste tala för sig själva – det är så man bygger upp en kundbas. Sedan är det viktigt att synas på sociala medier och sprida sina verk så att man håller sig relevant, säger Tim Morales medan han förbereder stationen. Han plockar fram nya nålar, färger och en mängd plastfolie. Allt som han ska röra ska plastas in – hygien är a och o när det gäller tatueringar.

Kraven på hygienrutinerna från Sveriges Registrerade Tatuerare (SRT) är stenhårda.

– Man kan säga att det måste vara lika rent och sterilt som vid en operation för att undvika risker för infektioner, blodförgiftning och sjukdomar. Det är därför det är så dumt att gå till hemmatatuerare som inte har koll på vilka produkter som är bra eller kan hygienreglerna, säger Tim Morales.

Är det många som gråter när du tatuerar dem?

– Ja, många gråter tyst för sig själva för att de tycker det är pinsamt. Men jag har full respekt för det. Jag själv är jättekänslig och tycker att det gör skitont överallt, men alla är olika – vissa tycker knappt att det känns.

Precis som med annan design finns olika trender inom tatueringsbranschen.

– Jag märker att tribals, som 90-talets Red hot chili peppers hade, är på väg tillbaka – fast folk vill ha det typ ironiskt, säger Tim Morales och kollegan Mauricio Mier fyller i:

– Överlag är det mycket 90-tal nu, de som var unga då vill ha Simpsons och tribals. Det var samma sak när de som växte upp på 80-talet började tatuera sig.

Purgatorium i Sala backe öppnade 2016, och tatuerarna i studion upplever att konkurrensen har blivit hårdare under de senaste åren.

– Jag tror absolut att serier som Ink master gjort att fler både vill bli tatuerare och tatuerade. Jag tycker att det finns för många artister i dag. Det är nästan bisarrt hur tuff konkurrens är. Därför är det så viktigt att kunna behärska olika stilar och hantverket. Ens tatueringar är ju den bästa reklamen, så de måste ju vara perfekta, tror Tim Morales.

2018 blev Sverige först i världen med att erkänna tatueringar som ett hantverk och det är sedan länge känt att svenskar är ett av världens mest tatuerade folk – men vi är långt ifrån originella med våra tatueringsidéer.

– Det finns vissa stereotypa kunder. Vi har "kaffe latté-tjejerna" som gillar små texter i snirklig skrivstil eller skrivmaskinsstil, de vill ha stilrena, minimalistiska symboler och smala linjer. Sedan har vi BJ-snubbarna som mest hänger på gymmet. De vill ha klassiska rosor och klockur. Ofta vill de ha en sleeve, men bryr sig inte så mycket om vad den består av för tatueringar.

Vilka kunder är roligast att tatuera?

– Det är nog hipsters som vill sticka ut. De är ofta mer öppna för nya och kreativa idéer och vågar experimentera mer.