Logga in

Ismannen tar hem spelet

Sedan Knivsta kommun till sist bestämde sig för att bygga ishallen och aktivitetshuset som Christer Johansson kämpat för i 17 år har han fokuserat på sin nya passion – att samla ishockeyspel. Hittills har det blivit 43 olika modeller.

Christer Johansson älskar is. Så har det varit sedan barndomen i Jönköping, där han år 1958 tillhörde de första årskullarna att träna i Sveriges första ishall.

– Jag spelade hockey i det som blev HV71. Hockeyn betydde jättemycket för mig. Vi ungar lärde oss att kämpa tillsammans och aldrig ge upp, säger den pensionerade företagaren Christer Johansson som bjuder på fika hemma i den stora enplansvillan på Kölängsvägen.

I samma pojklag spelade även Pär Mårts. Han blev långt senare förbundskapten för Tre Kronor. Då hade det blivit 2000-tal och Christer som flyttat med sin familj till Knivsta minns hur han slogs av en insikt.

– Pär Mårts var högst upp i Hockeysverige och här stod jag i Knivsta med grabben, vars hockeylag fick läggas ned våren 2004 för att det inte fanns några träningstider på is.

Knivsta IK hade skuffats bort ur Uppsalas hallar efter att Knivsta år 2003 blivit sin egen kommun. Och Knivstas kommunledning verkade ovillig att satsa på en ishall eller uterink.

– Om Mårts var på toppen så var jag på botten. Det kändes inget vidare.

Christer Johansson bestämde sig för att kämpa. Drömmen var ett allaktivitetshus med en ishall.

– Jag drog i gång intressegruppen ”Knivsta efter kl 17”, som skulle se till att alla hade något att göra i Knivsta efter 17, säger han och visar en hel kista med pappersdokumentation av processen som via arbetsnamnet ”Knivsta Arena” lett fram till att Knivsta snart får sitt CIK, Centrum för idrott och kultur.

Med sina intressegrupper kunde Christer Johansson knyta till sig både idrottsföreningar och kulturutövare i Knivsta för att skapa opinion. Tanken var hela tiden en byggnad med en ishall, sporthall och kulturhall med scen.

– Ändå var vår idé mycket billigare än vad de planerar nu. Kanske 150 miljoner mot dagens 400. Allt har blivit mycket större, med restaurang, kontor och annat som vi inte hade tänkt från början.

Är du stolt över din roll i CIK?

– Mycket stolt. Jag känner mig som en pappa till hela projektet. Hade jag inte kommit på idén år 2003 så hade det här aldrig kommit på fråga. Och jag tror att CIK kommer bli jättebra.

År 2012 startade Christer Johansson Knivsta IS (idrottssällskap), som sammanförde alla Knivstas is- och skridskosporter i en förening. Knivsta IS arrangerar bland annat den skridskoskola och Wienerafton som fyller tio år i år.

– Ett samarbete mellan sporterna gör det lättare för oss att hitta ledare och att dela upp istiderna på ett bra sätt.

Och så var det där med hockeyspelen.

– År 2009 besökte jag ett fik i Helsingborg och köpte ett gammalt hockeyspel. Sedan tog det fart. Om jag kände någon som skulle resa till exempelvis Norrland så bad jag dem hämta hem begagnade hockeyspel som jag hade köpt på internet.

Målet är ett hockeyspel av varje modell sedan de började tillverkas på 1940-talet. Hittills har han 55 spel, varav 43 är av olika modeller och helt kompletta.

– Nu håller jag på att bearbeta en kvinna som har ett annat spel från 1940-talet, men jag vet inte om hon vill sälja det.

Tidigare staplade Christer spelen i bastun, men det tyckte hans fru inte om. Nu har han byggt ett litet extra garage för att rymma en eventuell framtida sportbil – och de många hockeyspelen.

– Jag är väl lagd lite så, att jag får idéer och sedan genomför jag dem, säger han och tar en kaka.