Logga in

”Jag är bara polis – ingen politiker”

Polischefen Jale Poljarevius tillbakavisar kritiken. Han tänker fortsätta använda kontot precis som tidigare.

– Gillar man inte det jag gör får man väl byta chef, säger han.

De senaste dagarna har han fått svara på mycket frågor om Twitterkontot @polisenuppsala.

– Jag vill visa hur duktiga mina medarbetare är och sociala medier är ett oerhört effektivt medel att nå ut. Både till andra i organisationen och till allmänheten. Men vi lever i ett demokratiskt land och tycker man inte om det jag gör så är det helt okej.

Ger du en för ensidig bild av kriminaliteten?

– Nej, gäng är ett stort problem i Uppsala och det vill jag vara tydlig med. Jag kommer fortsätta att arbeta stenhårt mot gängen och det berättar jag om på Twitter, dessutom använder jag inte termen gäng så ofta som vissa påstår utan skriver om massor av annat också.

Hur definierar du gäng?

– Individer i grupp som påverkar sin omgivning på ett negativt och brottsligt vis, med hot och andra övergepp för att få sin vilja igenom.

Stödjer din bild av verkligheten en viss politisk agenda?

– Återigen, jag har haft kontot i flera år och ingen har reagerat tidigare. Jag är bara polis och ingen politiker, men kan samtidigt inte avstå från att rapportera om arbetet bara för att det skulle peka i någon politisk riktning.

Men man kan ju rapportera på olika vis?

– Ja, visserligen, men jag kommer fortsätta jobba på mitt vis och det får man givetvis ha synpunkter på. Men jag kommer inte att låta mig tystas. Det har man även försökt gjort tidigare, men jag kommer inte att ge mig.

Borde du uttrycka dig mer balanserat och korrekt?

– Jag använder mig av min demokratiska rätt till det fria ordet. Det enda jag gör är att redovisa rakt upp och ned vad som sker. Jag lägger ut Excel-ark och rapporterar direkt om verksamheten. Sedan får man tycka det är rätt eller fel.

Kommer du arbeta på annat vis med Twitterkontot?

– Nej, jag kommer fortsätta arbeta stenhårt mot den organiserade brottsligheten och tycker man att det är fel så får man väl flytta på mig. Ha en chef som arbetar på annat vis och inte fokuserar på skjutningarna och grovt våld. Det är inga konstigheter.