Logga in

"Jag håller på med musik för att jag måste"

Blott 25 år, men med snart tio års erfarenhet som artist: Tove Styrke ger sig ut på en turné genom Skandinavien, där Uppsala är nummer tre av tretton på listan.

– Man kan tycka att jag borde fått bättre rutin på turnélivet efter detta år, men jag lär mig visst aldrig.

Den klingande norrländskan på andra sidan luren går ej att ta miste på.

Hon erkänner att det är väldigt speciellt – att vara resande fot, och leva i en resväska som aldrig packas upp. Men att hon älskar det.

– Det är det bästa med mitt jobb, och för mig det ultimata sättet att få göra det jag tycker är absolut roligast och samtidigt få vara nära publiken – det är en obeskrivlig känsla att se andra uppskatta min musik lika mycket som jag själv.

Tove Styrke beskriver 2018 som något av en dröm. Hon har inte bara släppt nya albumet "Sway" och planerat turnéer i USA och England, utan även åkt runt på spelningar med både Lorde och Katy Perry.

– Hela året har jag gått i nypt mig själv i armen. Här sitter jag i en källare och skriver musik som jag själv tycker om, så hör två av mina stora förebilder det och gillar det också – det är så sjukt.

Hur skriver du musik?

– Jag inspireras av människor, upplevelser och erfarenheter, och skriver ner så fort något händer så jag kommer ihåg. Sedan bokar jag studio och gör klart allt i ett svep - jag ser även till att ha någon med mig att bolla idéer med eftersom jag är så självkritisk.

Har du alltid skrivit?

– Absolut inte. Det var när jag gjorde mitt första album som jag först upptäckte att jag faktiskt kan skriva, och att det ligger både vilja och nyfikenhet bakom. Jag ser det hela som ett pussel där jag ska hitta lösningar på grejer som händer i livet – att skriva har blivit ett sätt att lära känna mig själv.

Och under de senaste åren har Tove Styrke lärt känna sig själv på riktigt – tillåtit sig själv att bara vara.

– Jag har så otroligt mycket bättre självförtroende, och trivs verkligen där jag är just nu. Det är så skönt att inte längre tänka på hur man ser ut och hur saker kan uppfattas, utan istället bara uppleva och njuta av det man håller på med. Jag började min karriär när jag bara var 16 år, och då är man fortfarande så sjukt liten.

Hon syftar på deltagandet i Idol 2009, som förvisso var ett genombrott, men även starten på hektisk och krävande tid som till slut blev för mycket för

Hur tog du dig vidare?

– Jag tog ett break från allt och flyttade hem till Umeå ett tag. Jag behövde distans och tid för att komma på vad jag ville, och varför. Jag tror det var en jätteviktig period i mitt liv, eftersom det var då jag insåg att jag håller på med musik för att jag helt enkelt måste.

Vem är du på scenen?

– Eftersom scenen är mitt utrymme som jag har skapat, är jag nog en ännu skarpare version av mig själv.