Logga in
Logga ut

Jägare svårt biten av polishund

En man som jagade på sina marker utanför Uppsala i januari i fjol blev attackerad och svårt biten av en polishund, som tränade i området. Nu får mannen drygt 60 000 kronor i ersättning för sina skador.

I januari år 2017 befinner sig Uppsalabonden på ­rådjursjakt nära gården där han bor söder om Uppsala. Han hör röster en bit bort, sedan kommer en hund springandes. Någon visslar och ropar men hunden ­reagerar inte utan hoppar upp och biter mannen i ­armen som han håller vapnet i.

Tuggar på armen

Jägaren beskriver i sin ansökan om skadestånd hur hunden under en sekvens står på bakbenen och ”tuggar” i hans arm. Efter en halv minut kommer två poliser till platsen och tar bort hunden.

”Poliserna säger ’titta inte på såret’ till mig och vi larmar ambulans” skriver bonden, som fick ett stort köttsår i armen och även har lidit av stora följdbesvär efter den traumatiska händelsen.

Han hade själv begärt cirka 66 000 kronor för de skador han ådrog sig, utlägg för ersättare på jobbet och kostnader i vården. Polisen accepterar hans anspråk när det gäller allt utom för en kvarstående skada som inte går att operera.

Polisens jurist tillägger samtidigt att det ännu är för tidigt att helt slå fast omfattningen av skadan ifråga, varför mannen har möjlighet att återkomma i den delen.

fredrik@uppsalatidningen.se