Logga in

Jämt skägg för Uppsalas barberare

Skägget har fått allt mer fokus över åren, och intresset för både vård och styling har vuxit sig allt starkare – så även i Uppsala.

– Tanken på att starta en salong med tydlig barber shop-inriktning fanns redan för tio år sedan, men då fanns det inte så många duktiga barberare – annat är det nu, säger Avan Hassan på nyöppnade "Queeings" och kastar en blick på kollegorna Musse Ahmed och Ahmed Hasan – salongens två skäggexperter.

I drygt en månad har salongen med större fokus på skägget haft öppet – de har redan märkt att det finns ett stort intresse för både vård och styling.

– Det är stor skillnad bara om man jämför nu och för fem år sedan – en del kommer med egna idéer och förslag, andra kommer för första gången och vill prova på, säger Ahmed Hasan.

De har båda jobbat som frisörer och barberare i flera år – i Sverige, men även i hemlandet Irak där traditionen av skäggvård är lång.

– Men det har blivit mer "trendigt" Irak nu också, med mer fokus på styling och mode. Men där använder man fortfarande mer traditionella metoder som kniv och trådning till exempel, tillägger Musse Ahmed.

Vad är roligast – frisör- eller barberarjobb?

– Det beror mycket på kunden, men ibland är det faktiskt roligare att jobba med skägg just eftersom det fortfarande är lite nytt, och trenderna växlar snabbt, menar Ahmed Hasan och får snabbt medhåll av sin kollega.

Tvärtom vad många kanske tror, menar Queeings båda barberare att de inte har några "typiska" kunder.

– Det är både äldre och yngre, stammisar och nya som kommer hit. Några har egna önskemål eller idéer som de kanske snappat upp på sociala medier, andra har bestämt sig för att ge skägget en chans och vill få tips om hur man ska sköta om skägget på bästa sätt.

Det finns ju ett par barberare i stan nu, hur ser ni på konkurrensen?

– Det är såklart något vi har pratat om, men än har vi inte känt att det är några problem – snarare tvärtom. Det är en bra fördelning och flöde av kunder på de salonger som finns i stan, och vi har ju våra stammisar, sammanfattar Ahmed Hasan.

Även på Barber and Babes, som erbjudit skäggvård sedan 2003, har man märkt av ett ökat intresse de senaste åren. Emma Gällström är en av salongens totalt fyra barberare.

– Det är tydligt att allt fler män vill ta hand om sig själva, och unnar sig att regelbundet fixa skägget – enligt mig borde det ha blivit självklart för länge sedan.

Ni som funnits ett tag, har kundkretsen förändrats?

– Nu är det en större blandning av kunder som kommer hit – både yngre och äldre, och studenter. Det är kul att det inte finns någon speciell "typ" längre.

Märker ni av att utbudet av barberare i stan har ökat?

– Konkurrens är bara nyttigt. Det är viktigt att det finns ett brett utbud, och det får oss att ständigt hålla oss på tårna och vara så bra som möjligt.