Logga in

Kaffe och kaka mot ensamhet

Många äldre är ensamma i Uppsala. Volontärerna i Äldrekontakt hämtar därför seniorer med bil och kör dem till fikaträffar för att bryta utanförskapet.

– Jag känner mig viktig då och del av ett sammanhang, säger Barbro Lundström, 83.

Det nybryggda kaffet ryker välkomnande och kakorna ser farligt goda ut. En gång i månaden hämtas äldre i Uppsala med bil och körs hem till en volontär för att umgås, fika och må bra ett tag.

– Då pratar vi om allt möjligt. Högt som lågt. Ibland blir det djupa saker och jag har vågat att släppa tårar inför de andra, säger Barbro Lundström, 83.

Gick på mormorsfika

Enligt nationella undersökningar upplever en tredjedel av alla över 75 år i landet att de är ensamma. Den andelen stiger med ökande ålder. Barbro Lundström blev ganska ensam efter att ha förlorat sin dotter i cancer. Men för fyra år sedan läste hon en annons i tidningen om Äldrekontakts fika på Upplands nation.

– Det stod där att det utlovades ”mormorsfika”. Eftersom jag aldrig blev mormor så tänkte jag att jag skulle gå dit. Kanske är det någon där som behöver en mormor också tänkte jag. Till slut tog jag modet till mig och gick dit. Sedan dess har jag varit med på nästan alla fikaträffar, säger hon.

Förutom att träffa andra äldre i samma situation har många fikadeltagare även fått en nära relation till de yngre volontärerna och deras familjer.

Vad är det allra bästa med Äldrekontakt?

– (tystnad) Det är roligt när de ringer och frågor om jag kan komma på söndag. Mitt liv känns lite lättare då. Jag känner mig viktig och del av ett sammanhang.

”Härligt att ställa upp”

Maria Lindblom blev volontär för Äldrekontakt 2013. Hon är chaufför och skjutsar de äldre till och från fika­träffarna.

– Jag hade under min uppväxt jättebra kontakt med äldre nära släktingar. Nu har jag ingen av dem i livet längre, men kontakten med äldre har alltid varit viktig för mig och därför anmälde jag mig som volontär, säger hon.

– Det ger mig otroligt mycket. Det är härligt att kunna ställa upp för någon annan. Jag blir glad och mår så bra efter fikaträffarna. Dessutom har mina barn lärt känna några av de äldre och därmed fått en viktig kontakt med en äldre generation.

Plats för fler gäster

Många som blivit till åren har svårt att röra sig utanför hemmet och saknar nära vänner eller släktingar som är kvar i livet.

– Därför hämtar vi äldre med bil och kör till en volontär som ordnar med fika. Vi har plats för fler gäster i de nuvarande grupperna och skulle det bli många äldre som vill vara med får vi försöka att bilda fler grupper Dessutom är det ett underskott på manliga gäster och vi ser gärna att fler volontärer vill vara med och ordna fikaträffarna, säger Therese Björkstrander, volontär på Äldrekontakt.