Logga in

Kandelabern som fick fötter

Stadsbilden förändras raskt när Uppsala växer. Som tur är finns det gott om fotografier som hjälper oss att minnas hur det såg ut förr. I den här artikelserien lyfter vi tillsammans med Upplandsmuseet fram glimtar ur det förflutna.

Denna vy över Stora Torget fotograferades av Alfred Dahlgren 1901 eller 1902. Byggnaden man ser är det Lokkska apotekshuset från 1700-talet, som under stora protester revs 1960 för att ge plats åt Åhlénshuset.

Men det är inte det gamla huset som har huvudrollen i denna berättelse utan lyktstolpen i förgrunden!

Dåligt upplyst

Trots att Stora Torget var det borgerliga Uppsalas självklara knutpunkt var det länge dåligt upplyst. På 1860-talet togs stadens gasverk i drift och gatubelysning med gas installerades.

Vad kunde passa bättre än att manifestera den nya belysningstekniken med en stor och utsirad gjutjärnskandelaber, mitt i stadens finaste finrum?

Kandelabern flyttades

Kandelabern prydde sin plats, men när spårvägen anlades i början av 1900-talet gjorde de korsande spåren mitt på torget att den inte kunde stå kvar. Den ståtliga pjäsen flyttades till Vaksala torg.

Under 1960-talet försågs Vaksala torg med en ny konstnärlig utsmyckning och den otidsenliga kandelabern fick åter maka på sig. 1970 ställdes den upp på Sankt Eriks torg, efter att man utvärderat placeringen med hjälp av en plywoodmodell.

Fick upprättelse

När Stora Torget omvandlades 1999 såg man chansen att återupprätta lite av den gamla tidens charm genom att flytta tillbaka kandelabern till sin ursprungliga plats mitt på torget.

Den placerades på en egen liten refug mellan bussarna och där kan den beskådas ännu i dag, varsamt renoverad och målad i sin ursprungliga mörkbruna färg.