Logga in

Knark och oslipad humor

Stand-up-klubben ”Oslipat” blandar humor med forskning: 21 november pratas det knark på Katalin.

– Uppsalapubliken är fantastisk, och har faktiskt seglat upp som en personlig favorit, säger Fritte Fritzson, som tillsammans med Marcus Johansson sedan 2006 har tänjt på gränserna för vad humor kan vara genom stand up-klubben ”Oslipat”. Klubben är idag en av Sveriges största och har funnits i Uppsala sedan 2012 där Katalin varit hemmascen från start. För två år sedan inleddes ett samarbete med Riksbankens Jubileumsfond (RJ), i syfte att blanda humor och forskning för att nå ut med kunskap till fler grupper.

– Det är därför jag älskar stand-up. Det är ett bra sätt att närma sig svåra ämnen som religion, demokrati och nu även knark och missbruk – ämnen som utmanar både komiker och publik.

Berätta om ”Oslipat pratar om...”!

– Oberoende av varandra kör komiker och forskare sina grejer på ämnet för kvällen, och på slutet brukar det även bli en dialog om sådant som kommit upp under kvällen. 21 november kommer vi lyfta missbruk som sjukdom och försöka tvätta bort lite av den skuldbeläggning som finns – både genom humor och vetenskap, säger Fritte Fritzson.

Just denna kväll kommer ”Oslipat” bland annat gästas av Elinor Svensson: ”stand upparen” som för sex år sedan bara bestämde sig för att ge sig in i humorvärlden.

– Det är en asnice känsla att få folk att skratta, och det finns en stor gemenskap och drivkraft inom stand up som jag drogs till. Skämt för mig är inte att förlöjliga, utan ett sätt att hantera och prata om saker så det blir intressant och underhållande.

Vad tycker du om upplägget på temakvällarna?

– Det är kul med en utmaning! Alla komiker har olika sätt att lyfta grejer, och genom humor kanske man kan avdramatisera känsliga ämnen och slå hål på stigmat kring dem. Ibland kan det vara ett budskap i sig att prata om något – även om det bara är skämt och trams, tillägger Elinor Svensson.

Jenny Björkman, kommunikationsansvarig på RJ, är den andra ”hjärnan” bakom ”Oslipat pratar om...”.

– Jag fick idén på en vetenskaplig konferens i USA, där det var mycket prat om att forskare inte bör tvingas att vara roliga eftersom det kan bli fel – i Sverige var det precis tvärtom. Så jag tog kontakt med Fritte och började diskutera ett upplägg som skulle ge både fördjupning och humor – utan på bekostnad av varandra. Och om det är någon som kunnat knyta ihop dessa två världar så är det Fritte Fritzon.

Kan man skämta om allt?

– Inte om allt, men nästan. Det är ett bra sätt att trycka där det skaver lite, sammanfattar Jenny Björkman.