Logga in

Kolonistugorna har blivit lyxkåkar

Från byggen av uppfinningsrikt ihopsamlat gratisvirke till attraktiva mäklarobjekt. Kolonistugorna i Uppsala har gjort en rejäl klassresa. I dag kan en stuga gå loss på 800 000 kronor.

Högst är priserna på Tunakolonin. Koloniområdet anlades 1941 och ritningar till stugorna togs fram av stadsarkitekten Gunnar Leche, som några år senare ritade bostadsområdet Tunabackar intill. Tanken var redan då enligt en artikel i UNT från 1941 ”ett slags sommarstad, där många Uppsalabor kunna få en kär och välbehövlig tillflyktsort”. Men odlingen stod i centrum.

– Huvudsyftet var att alla, även de som inte hade det så gott ställt, skulle kunna odla egna grönsaker. I dag är det näppeligen någon som odlar för att dryga ut hushållskassan, säger Anders Söderberg, ordförande i Tunakolonin.

Det finns många exempel på hur material återvunnits för att man inte hade råd att köpa nytt. En stuga ska till exempel ha byggts av brädor från emballage från vaxduksleverenser till Tempo och ändå följt Leches ritningar. I dag har en del hus rivits och många har byggts om.

”Dramatisk uppgång”

Mäklaren Kent Hägglöv på Mäklarbyrån Uppsala Hus, med kontor på Torbjörnstorg, har sålt kolonistugor i området sedan 20 år tillbaka.

– För tio år sedan låg priserna runt 200 000 kronor, nu är de uppe i 700 000–750 000. Det har varit en dramatisk uppgång, säger han.

Han upplever att prisutvecklingen har följt marknaden för bostadsrätter. Det nya amorteringskravet har ingen direkt inverkan på kolonistugor, eftersom det inte går att belåna hus som står på arrenderad mark. Däremot tar en del lån på sin lägenhet för att få loss pengar, eller säljer en villa och köper både lägenhet och kolonistuga.

Anders Söderberg tycker att Tunakolonin i dag är som ”ett Sverige i miniatyr”, med människor i alla åldrar, med alla möjliga yrken och bakgrunder.

Finns det någon risk att bara rika kommer att ha råd med kolonistugor?

– Risk är kanske att ta i. Efterfrågan är stor, men husen står ju på ofri grund, så jag tror inte att priserna kommer att bära i väg i ohejdat motto, säger han.

Arrenderar marken

Tunakolonin har ett arrendeavtal med kommunen på 15 år, som började gälla för tre år sedan. På 1990-talet krävde kommunen tillbaka mark för att dra Bärbyleden tvärs genom området. Anders Söderberg tror dock inte att politikerna skulle vilja eller våga använda resten av marken för exempelvis bostäder.

– Ingen har andats om det. Det är ju ett så populärt område och dessutom ritat av Gunnar Leche som är en slags symbol för Uppsala.

I Husbyborgskolonin, som grundades på 1980-talet, råder också fri prissättning, men priserna är lägre, kanske beroende på läget och att stugorna ofta är mindre. En koloniträdgårdsförening som har valt en annan väg är Flora-Linnea i Fålhagen, som bildades på 1930-talet. Där finns en kölista och den som står först erbjuds att köpa den stuga som blir ledig.

– Det är för att alla ska kunna ha råd med en kolonistuga, säger Anita Johansson, som har hand om kölistan.

Tidigare satte en värderingsgrupp priset, men nu tar de hjälp av en obereonde värderingsman och då har priserna stigit. I dag kostar de flesta stugor mellan 300 000 och 400 000 kronor.

– Jag tror att priserna ligger ganska nära marknadsnivån, med tanke på att Tunakolonin ligger vid ån och stugorna där är större, säger Nils Wilander, fastighetsvärderare som sätter priserna.

 
 
  • Mest lästa