Logga in
Logga ut

Konsulter hyrdes in för miljonbelopp

Den ansträngda arbetsmiljön på socialtjänsten i Uppsala kostar på. Under 2017 ökade konsultkostnaderna kraftigt – från 3,1 till 20,4 miljoner kronor. Orsaken: akut personalbrist och för många ärenden.

Att arbeta med barn och unga som far illa kan vara arbetsamt och pressande. De vet många som arbetar på socialtjänsten i Uppsala. För drygt ett år sedan var situationen riktigt akut.

Många anställda sa upp sig eller gick in i väggen och resultatet blev ett 20-tal vakanser som inte tillsattes och den kvarvarande arbetsgruppen gick på knäna.

– Vi kunde helt enkelt inte genomföra vårt uppdrag på ett bra sätt, vissa enheter hade endast någon enstaka anställd kvar och därmed blev klienterna lidande, säger Maria Persson, ordförande och huvudskyddsombud på Akademikerförbundet SSR i Uppsala.

– Då sa vi i personalen ifrån att det här inte håller och vi måste göra något drastiskt. I samband med detta hyrdes socionomer från bemanningsföretag in för att underlätta situationen.

Hyra dyr personal

En stor del av personalen som anställdes var på konsultbasis. 2016 var utgifterna för hyrpersonal runt 3 miljoner.

Förra året blev denna grupp nästan sju gånger högre – 20,4 miljoner kronor. Kostnadsökningen är bland de högsta av alla landets 290 kommuner.

– Generellt sett är vi inom fackförbundet emot hyrpersonal och anser att verksamheten fungerar bäst långsiktigt med en fast styrka. Det är dessutom väldigt kostsamt för kommunen, men i det här fallet ansåg vi att det inte fanns någon annan utväg. Däremot är det konstigt att det verkar finnas pengar till att hyra dyrare personal, men aldrig när det blir tal om att höja de fast anställdas löner, säger Maria Persson.

Utsatta i kläm

Arbetsbelastningen, arbetsmiljön och lönenivåerna bidrog till att socionomerna vände Uppsalas socialtjänst ryggen.

Därmed ökade handläggningstiderna och många av samhällets utsatta kom då i kläm. I det här fallet drabbade det barn och unga.

– Det är viktigt med kontinuitet i personalgrupperna för att verksamheten ska fungera på ett bra sätt. Många klienter som redan är i en väldigt jobbig situation tycker det är frustrerande att bollas runt bland personalen, säger Maria Persson.

– De fast anställda ligger fortfarande efter lönemässigt i jämförelse med många andra socialtjänster i Sverige. Klart att det sticker i ögonen på en hel del när oerfaren personal hyrs in som i bland tjänar 10 000 kronor mer i månaden.

Ljusare läge nu

Men nu har mycket arbete gjorts för att attrahera ny personal, bland annat med kompetensutveckling, chefsstöd, ärendeminskning, arbetsmiljöförbättringar och nya specialisttjänster. Årets budget för hyrkonsulter på socialtjänsten är beräknad att sjunka till 4,5 miljoner kronor.

– Många åtgärder görs och även om en hel del arbete återstår tror jag att läget har blivit mycket bättre efter sommaren. De flesta hyreskontrakten går ut i år och socialtjänsten har lyckats anställa fast personal som ska ersätta konsulterna. Så det ser betydligt ljusare ut nu, säger Maria Persson.