Logga in

Kontorstrend tar över

Kontorskonceptet ”coworking” breder ut sig i Uppsala. Nu har Skolgatan 6 – tidigare Systembolaget och senare Bowlaget – fått ljusa och moderna lokaler där företagare kan arbeta utan fasta kontorsplatser och mingla med andra.

På Skolgatan 6 skiner solen genom stora fönster. Det doftar av nya björkmöbler i lokaler så ljusa att ögonen smalnar. Här låg länge Systembolaget och senare bowlinghallen Bowlaget som lades ned för två år sedan. Sedan dess är det mesta förändrat.

I hörnet av en stor soffgrupp sitter Richard Eek. Han driver Skolgatan 6 ihop med Robert Eek och Fredrik Eek. De tre bröderna, uppvuxna i Bergsbrunna och med bakgrund inom bland annat bostadsutveckling, letade lämplig lokal för sitt gemensamma projekt när den här dök upp för 1,5 år sedan.

– En stor lokal på gatuplan, mitt i smeten, med bra kommunikationer och många lunchrestauranger i närheten. Det mesta var dessutom redan rivet här inne. Sedan har det varit en lång byggprocess men vi är väldigt nöjda med hur det blivit, säger Richard Eek.

Efter ett år av renoveringar invigdes i maj nya Skolgatan 6, ett 800 kvadratmeters ”coworking space” med uthyrning av 60 arbetsplatser.

Coworking har funnits länge i USA och Europa och blir nu allt vanligare i de större svenska städerna. I Stockholm talas det om en årlig fördubbling av antalet coworking-arbetsplatser. En trend som fått de gamla kontorshotellen att framstå som gamla och trista. Vad är då skillnaden? Främst att kontorshotell i första hand erbjuder egna, fasta kontorslokaler, ofta ett skrivbord i ett kontorslandskap, medan coworking lägger vikt vid att hyresgästerna rör sig fritt mellan olika arbetsmiljöer och nätverksminglar med varandra.

– I dag är många mer rörliga genom att de i princip bara behöver en bärbar dator för att jobba. Då kan man välja – hur vill jag jobba i dag? Vill jag ha det tyst, sitta vid ett skrivbord, i en soffa, prata ostört i telefon eller ha ett möte?

I praktiken är det ändå en flytande gräns mellan kontorskoncepten. I Uppsala erbjuder flera av kontors­hotellen möjligheten att hyra in sig utan fast plats, och många coworking-kontor – däribland Skolgatan 6 – låter kunder (som betalar för det) hyra helt egna rum. Därför handlar så mycket om att skapa den kollektiva gemenskap som ska ge mervärde åt begreppet ”coworking”.

– För oss var det viktigt att inredningen, ljuset och den öppna planlösningen skulle skapa förutsättningar för möten och synergier mellan våra medlemmar, säger Richard Eek som njuter av att iaktta hur lokalerna fylls av liv och rörelse när kunderna flyttar in.