Logga in

Kpist-attack skakade Uppsala

En sen natt 1970 öppnade en 26-årig juridik­student eld med kpist utanför krogen Profeten i centrala Uppsala.

”Kpistmannen” mejade ner sex personer, varav en avled. Rättegången kom främst att handla om en sak – varför sköt han?

Klockan är halv tre på natten mot söndag 5 april 1970. En grupp ungdomar i 20-årsåldern står och pratar i snön utanför krogen Profeten på Sysslomansgatan när en 26-årig man kommer emot dem. Hans blick är stirrig.

– Revolutionen är här! Vad väljer ni, höger eller vänster? Svara innan jag räknat till tre!

De hinner aldrig svara innan skotten ekar. Ungdomarna mejas ned, tre skadas allvarligt och en av dem, en 21-årig man från Björklinge, avlider senare på sjukhuset.

”Kpistmannen”, som han kom att kallas i nyheterna, avlossar åtskilliga salvor mot människor, bilar och fönster på båda sidor av vägen.

Efter attentatet kallades Uppsalas samtliga ambulanser till platsen. I en av dem satt Åke Eriksson, som i dag är pensionerad brandman.

– Som brandman arbetade man ibland på ”rött”, som brandman, och ibland på ”vitt”, i ambulansen. Tidigare på kvällen hade jag varit ute på en segdragen glödbrand och jag hade precis somnat när telefonen ringde, säger Åke Eriksson.

Liknade krigszon

– Då säger telefonisten att ”du får åka till Profeten för de skjuter med kpist där”. Det glömmer jag aldrig.

När ambulansen anländer möts han av en syn som han liknar vid en krigszon.

– Det var nyvakna poliser med rufsigt hår och massor av folk som skrek. En sabla röra. Sex ungdomar låg utspridda. Vi tog in en som låg i rännstenen med ett antal skott i sig. ”Har de tagit skytten”, tänkte jag, ”eller ligger han och laddar om någonstans?”.

Upptäcks av polis

Vid det laget har dock 26-åringen lämnat platsen, till fots. På vägen fortsätter han att skjuta och skottskadar en bilist som sitter i en parkerad bil på Odensgatan. Exakt hur han sedan förflyttar sig är oklart. Troligen via Odensgatan och Götgatan, viker av längs Fyrisån och sedan tillbaka till Sysslomansgatan där han gör sig av med vapnet i ett uthus. Ute på gatan upptäcks han av polisen som ser en ung man som vinglar och talar osammanhängande innan han kollapsar.

– Då gick ett nytt larm hos oss på ambulansen. De hade hittat ännu en kille på Sysslomansgatan som några kollegor fick köra till sjukhuset. Först senare förstod man att det var gärningsmannen, säger Åke Eriksson.

Av folk som kände honom beskrevs 26-åringen, en infödd Uppsalabo, som ”lugn och sansad”. Han hade skött sina juridikstudier och inte verkat politiskt engagerad mer än att han någon gång uttryckt irritation över ”långhåriga vänstermänniskor”.

Hade minneslucka

Den här kvällen hade han varit hos sina föräldrar och tittat på tv. Efter det hade han gått på krogen och druckit öl och snaps. Enligt 26-åringen hade han därefter blivit bjuden på okända piller av en främling på gatan. Sedan mindes han inte mer, sade han.

Kpisten som han hämtat hemma hade 26-åringen kvitterat ut på laglig väg. Han var aktiv i FBU (Frivillig Befälsutbildning) och hade tillåtelse att låna hem vapen och ammunition.

Den 11 maj började rättegången, för att snart skjutas upp igen i väntan på analyser av drogtester och rättspsykiatrisk undersökning. Försvarssidan menade att 26-åringen blivit drogad. Kanske hade han varit påverkad av LSD, som förekom bland Uppsalas studenter. ”Alkohol är det enda gift som säkert förekommit” konstaterade dock experterna när rättegången återupptogs i september.

Handlingen ”begicks under inflytande av sinnesjukdom med inslag av svårt episodiskt minnestillstånd av svårtydbart ursprung”, enligt rättspsykiatrin. En ny teori var att 26-åringen trott att en revolution hade utbrutit och att han ville kväsa den.

Onsdagen den 14 oktober föll så domen. 26-åringen, som nu fyllt 27, dömdes för dråp. ”Kpistmannen” överlämnades till sluten rättspsykiatrisk vård och dog bara ett par år senare.