Logga in

Lama lösningen mot lurigt lodjur

Inte ens elstängsel ­stoppar den listiga lon i Skogstibble utanför Uppsala. Senaste tiden har fyra får och sju getter blivit dödade och nyligen beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på lodjuret. Men nu har Jenny Wallberg och hennes familj hittat en annan lösning – de låter gården patrulleras av två lamadjur.

– Lodjuret har varit hos oss i två vändor och tagit totalt sju getter och ett får, säger Jenny Wallberg som bor med sin familj vid Ingla gård, nära Skogstibble utanför Uppsala.

Området är lodjurstätt och Jenny Wallberg och hennes sambo Erik Lundborg har följt länsstyrelsens riktlinjer vad gäller rovdjursskydd. Tyvärr har det inte hjälpt. Lodjur undviker oftast stängsel, särskilt elektriska, men när de inser att det går att ta sig över dem så blir det problem.

– Vi har byggt enligt de anvisningar som finns, med rätt höjd och spänning på stängslet. Men spåren i snön visar att den bara hoppat över, säger Jenny Wallberg.

Stängslen är cirka 1,20 meter höga och lodjur kan hoppa det dubbla från stillastående.

– Senast hade det först hoppat in i en hage och tittat om fåren, som blivit angripna tidigare, fortfarande stod ute. Men när de inte fanns där hade det hoppat ur den och in i en intilliggande hage där den mumsat i sig fem getter, säger Erik Lundborg.

Lamor levererade

Tills nyligen fick kvarvarande getter och får vara inne nattetid. Men nu prövar Jenny­ Wallberg och Erik Lundborg att i stället använda ett ovanligt vaktdjur. Familjen fick i förra veckan två lamor levererade.

– Vi läste på lite och utomlands används lamadjur mycket på det här sättet. Kommer det ett rovdjur så varnar lamorna och samlar ihop flocken. Och om inte rovdjuret backar så går lamorna till attack, säger Erik Lundborg.

Kan man inte ha hund?

– Det finns de som provat med boskapsvaktande hundar men de skäller och är så vassa i sitt sätt att vara, tycker vi. Eftersom vi har småbarn så vill vi testa lamor.

Hittills har fyra gårdar inom samma område drabbats. Och för två veckor sedan beviljade länsstyrelsen skyddsjakt efter ett lodjur, då man misstänker att samma lo ligger bakom samtliga angrepp.

– Själva jagar vi inte men vi kan kontakta länsstyrelsens jägare om vi ser spår efter lo, säger Jenny Wallberg som tycker att hela situationen känns tråkig.

– Vi tycker om lodjur, de är vackra och terrängen i området är bra för dem. Det är därför vi har skaffat lamorna.

Regler för skyddsjakt

Skyddsjakten får pågå till 31 mars och omgärdas av regler för att undvika att exempelvis en hona med ungar skjuts av misstag.

– Det krävs att djuret varit inne i eller i direkt anslutning till hagarna där angrepp skett och att det går att följa en obruten spårlöpa därifrån med hjälp av hund. Det är alltså inte tal om en allmän skyddsjakt efter lodjur inom området, förklarar Sebastian Olofsson på länsstyrelsen.

De senaste lodjursangreppen skedde natten mot fredag den 9 februari, när tre får dödades på två andra gårdar, några kilometer bort. Sedan dess har inte lodjuret setts till.