Logga in
Logga ut

Läsvärt med lokal prägel

Hon har varit gift med Uppsala bandyprofil och krogkung, Lasse Svensson. Men det är helt på sina egna meriter som Aliya Dahlgren nu börjat göra sig ett namn som författare.

Romanen ”Hjärtat fullt av dig” kom i våras och har fått fina omdömen, bland annat har bokbloggen Boklistan klassat den som en av vårens bästa böcker. Nu är det också klart att den ska bli ljudbok.

– Det känns jättekul, jag har alltid gillat att skriva och är redan igång med nästa bok. Det ska bli en relationsthriller, en triologi tänkte jag. Jag har redan skrivit 200 sidor!

Tre generationer

Den som tror att ”Hjärtat fullt av dig” syftar på Lasse Svensson är fel ute. Boken handlar om tre generationers kvinnor, om starka vänskapsband och systerskap.

– Det är min tolkning av vår familjs historia och spänner över 80 år. Men den handlar också om integration. Min far var från Egypten och kom till Sverige på 1950-talet. Här träffade han min mamma, som då var ensamstående med två barn och bodde hos sin mamma .

När Aliya Dahlgren inte skriver böcker jobbar hon som kund- och kvalitetschef på 7A, ett kontorshotell och konferenscenter i Stockholm. Men hon är i Uppsala lite då och då.

– Jag och Lasse har en väldigt bra relation och umgås en hel del tillsammans med våra barn och barnbarn.

Flera lokala titlar

Utöver Aliya Dahlgrens bok finns det många nyutgivna böcker med lokala förtecken. Här är ett litet axplock:

* Mora Stenar av Ulf Broberg/Peter Lundström.(Arx förlag). Åttonde boken om poliserna på rikskriminalen, Säpo och Uppsalapolisen. Romanen, vars namn är hämtat från rastplatsen vid Uppsalas södra infart, handlar om stölder från lastbilar.

* Franska kort av Anna-Lena Brander (Ordberoende förlag). Boken är hennes författardebut och handlar om en konstnär som vill göra en modern variant av förra sekelskiftets franska kort. Inte så oskyldigt som det låter ...

* Gamla Uppsala – Människor och makter i högarnas skugga (Norstedts) av Kristina Ekero Eriksson. En populärvetenskaplig bok om resultatet av de stora utgrävningarna i Gamla Uppsala.

* I maffians spår av Kjell Söderberg.(Books on Demand). Den tidigare kriminalkommissarien har tidigare gett ut Stölden av silverbibeln. Hans nya bok handlar också om brott, en härva med internationella förgreningar.

* Falafelflickorna av Christina Wahldén (Rabén Sjögren). Den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Flickan Hawa startar en liten detektivbyrå på sommarlovet. Snabbt får hon två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa.