Logga in
Logga ut

"Ledorden är same, same but different"

Intresset för det thailändska köket aldrig verkar svalna: Snart nyöppnar Koh Phangan i Upplandsmuséets anrika lokaler.

– Du måste vara den enda Uppsalabon som aldrig varit här.

Restaurangchefen Tomas Lundberg har svårt att tro det när jag erkänner min oerfarenhet: Koh Phangan har ändå erbjudit Uppsalabor vällagad thaimat ackompanjerat av åskoväder och monsunregn i över tio år. Det var i februari som tankarna på en flytt började gro, och efter mycket arbete slår de nu upp portarna för Sveriges största Koh Phangan i Upplandsmuséets anrika lokaler på Fyristorg.

– Läget blir ett lyft för oss, och lokalerna är stora – på förra stället var man rädd att slå i huvudet eller fastna med tofsen i taket, skrattar Tomas Lundberg.

Han betonar även hur skönt det ska bli att slippa säga nej till folk på grund av platsbrist – de har alltid haft högt tryck speciellt på helgerna, och nu kommer de kunna ta emot många fler.

– Det kommer även märkas på personalstyrkan – förut har vi varit mellan sex och tio på helgerna, nu kommer vi vara 16-20 stycken, inflikar servitören Johwin Chaiyasarn som jobbat på Koh Phangan i fem år.

Vad är det bästa med att jobba här, och med Tomas?

– Att man lär sig så otroligt mycket hela tiden, och får värdefulla kunskaper om flera olika delar av restaurangbranschen, säger Johwin.

De visar mig runt i den tre våningar stora lokalen, där plastpalmer, tuk-tuks och färgglada väggar med omsorgsfullt tecknade motiv för tankarna till ett varmt paradis långt ifrån Sveriges grå oktoberrusk. Just idag kunde kontrasten inte varit skarpare.

– Vi bjuder på mer än bara mat – att komma hit ska vara en upplevelse, menar Tomas.

Själv har han jobbat i restaurangbranschen i över 20 år – från lyxkrogar till krogar med liknande koncept som Koh Phangans, i både Uppsala och Stockholm.

– Jag gillar den lekfulla stämningen som finns här. Vi får förmodligen aldrig en stjärna i Michelinguiden, men vi kan ge våra gäster god mat och en kul kväll – och det är väl huvudsaken?

Om man jämför kroglivet i Stockholm och Uppsala?

– Det har varit rätt stor skillnad, men restaurangkulturen i Uppsala blir bara bättre. Nu går folk ut och äter på både måndag- och tisdagskvällar!

Jag undrar om Koh Phangans framgångsrecept är de välkryddade rätterna, den plötsliga åskan i totalt mörker eller den omsorgsfulla inredningen? Förmodligen är det är hela paketet.

– Våra ledord är "same, same but different". Vi vill inte vara så fyrkantiga. Är det något som inte funkar, testa något annat, sammanfattar Tomas Lundberg.

Helena Darlöf

018 418 11 12

helena@uppsalatidningen.se