Logga in

Lilla Teatern har blivit stor

Panikteatern och Teater Spektaklet har tillsammans drivit Lilla Teatern sedan 1989. Jubileet kommer firas med teaterkalas och favoriter i repris.

Publikentrén till Lilla Teatern öppnas på vid gavel, och P A Strand och Ronald Brandel från Panikteatern välkomnar in. Dockspelarduon Per och Margareta Löfblad från Teater Spektaklet ansluter strax därefter och de visar vägen genom de olika rummen – från den nu tomma teaterscenen med lika tomma bänkrader, till kontoren som även tjänar som loge och lager för rekvisita. De ­beskriver det hela som ett kreativt kaos – ett kreativt kaos som de båda grupperna har drivit tillsammans i 30 år.

– Sammanlagt har vi cirka 130 föreställningar om året – dels de som vi sätter upp själva, men så är det ju även många teatersällskap som kommer från hela Sverige för att uppträda på Lilla ­Teaterns scen, säger Per Löfblad.

På vardagarna är det teater för förskole- och skolelever som gäller, och på helgerna för familjepubliken. Ofta spelar de för fullt hus.

– Det märks särskilt på föreställningarna för barn under sex år, då är det fullt både vardag och helg, säger Ronald Brandel.

Vad är det bästa med barnteater?

– Responsen är så ärlig och direkt. Det blir otroligt tydligt när vi har publiken ”med oss”, säger Maud Nyberg och Erik Lidholm som även de ingår i Panikteaterns ensemble.

Margareta Löfblad instämmer. Teater Spektaklet spelar ofta för de allra yngsta, men berättelserna och humorn har under åren visat sig gå hem oavsett ålder.

– Men vi har fått olika mottagande beroende på var i Sverige vi spelat, det kan till och med vara skillnad på hur barn från olika delar av Uppsala reagerar och agerar som publik.

Margareta och Per Löfblad går snart i pension, och med dem även Teater Spektaklet – en av de största inom just dockteater.

Går det att helt släppa skådespeleriet?

– Det kommer bli svårt, men vi är lite slitna – dockteater ställer ju en del tekniska krav, säger Margareta Löfblad och kastar blickar på sina knän och kryckorna som står lutade mot väggen.

Och den finansiella biten, är det tufft att driva denna typ av verksamhet?

– Vi går runt genom att ­turnera, och så får vi stöd från kommunen. Men vi är nog alla oroliga för nedskärningar i budgeten – vi vill ju kunna betala de teater­sällskap som uppträder här, och att skolor och förskolor ska ha råd att komma och titta, säger Maud Nyberg och får medhåll av sina kollegor.

Det råder dock inga tvivel om att samtliga älskar sitt yrke, och att de kommer slå på stort för att fira sina 30 år tillsammans.

– Till hösten kommer vi bland annat bjuda in teatergrupper som under åren blivit våra favoriter – det blir ett teaterkalas helt enkelt, sammanfattar P A Strand.

@uppsalatidningen.se