Logga in

Liten motor – stor affär

Framtidens mobilnät 5G är snart här. Uppsalaföretaget Piezomotor AB har en viktig del i denna utbyggnad. Deras banbrytande mikromotorer ska till­verkas i Fyrislund, men sitta på telemaster runt om i världen.

Året är 1997. Doktoranden Mats Bexell från Ångströmslaboratoriet har precis kommit på en mikromotor som har större precision och är betydligt starkare än en vanlig elmotor. Han tar patent på tekniken som utses till Årets innovation. Tillsammans med sin lärare professor Stefan Johansson och investeraren Adam Dahlberg startar de tre företaget Piezomotor AB.

Ett typiskt Uppsalaföretag med förgreningar till akademin, men som har gått ovanligt bra. 20 år senare har företaget 30-tal anställda och kunder runt om i världen i vitt skilda branscher.

– Vi har i stort sett Uppsala universitet att tacka allt för att företaget grundades. Fortfarande har vi en del samarbeten med universitetet och det passar bra för vår verksamhet att ha huvudkontoret här i Fyrislund, säger Johan Westermark, vd för Piezomotor.

Först låg kontoret på Sylveniusgatan innan företaget 2007 flyttade till Stålgatan bredvid Livets ord och PostNords gamla lokaler. Till en början var verksamheten relativt småskalig och hade endast ett par anställda samt några som jobbade i projekt. Men med tiden har fler anställts och kunderna blivit allt fler och i vitt skilda branscher.

– Det finns bara tre eller fyra andra företag som gör den här typen av mikromotorer, säger Johan Westermark.

Förra året hörde ett av världens största elektronik- och teknikföretag av sig till honom. Företaget ville att Piezomotor utvecklar en motor som ska användas i utbyggnaden av det kommande 5G-nätet.

– Det här är jättestort för oss och ett viktigt steg framåt. Till en början ska kunden köpa tusentals motorer, men redan år 2020 ska hundratusentals tillverkas. Om några år kommer behovet att vara miljontals.

Många företag har sin tillverkning i Kina eller Indien, men Piezomotor gör sina motorer på plats i Uppsala. Även de nya 5G-motorerna ska tillverkas i Fyrislund, men inom kort måste anläggningen byggas ut för att klara de nya större volymerna.

– Vi har övervägt om det är bättre att flytta produktionen utomlands, men har kommit fram till att det är bättre att bygga ut anläggningen här i stället. Materialet är ungefär 90 procent av kostnaderna och personalen endast 5 procent så det är lika dyrt att tillverka utomlands. Därför kommer vi till en början ha produktionen här i Fyrislund, säger Johan Westermark.

mattias@uppsalatidningen.se