Logga in

Luft blir vatten: "Redo att sälja!"

Sedan i maj har den puttrat på, nästan ljudlöst. I en verkstadsbyggnad i Ultuna står en konstruktion som mest ser ut som en container och ett par stora tunnor. Den tillverkar 3 000 liter dricksvatten per dygn – enbart av luft.

Vattenbrist hotar planeten. Befolkningsökning, föroreningar och klimatförändringar medför att vi redan år 2040 kan lida brist på dricksvatten – med flyktingströmmar och krig till följd.

Uppsalaföretaget Drupps anser sig ha en lösning. Företaget har tagit fram ny teknik som utvinner vatten ur luft. I veckan presenterades uppfinningen vid en visning i Green Innovation Park, Ultuna.

Inbjudna gäster fick se ett sorts kretslopp, där en delvis saltbaserad vätska som döpts till Flow är nyckelingrediens. Först sugs luft genom reningsfilter och fläktar i den containerliknande delen som även innehåller Flow. Luftens fukt dras till Flow-vätskan som alltså får en större volym. Sedan pumpas blandningen vidare in i en cistern där Flow separeras från luftfukten – som blir rinnande vatten. Sedan strömmar Flow-vätskan tillbaka till containern med fläktarna, medan kristallklart och helt rent vatten kan tappas ur en tredje cistern.

– Redan från början var tanken att vi skulle vatten från luften, genom att kondensera vatten. Men vi var inte riktigt mogna för uppgiften så vår första lösning lämpade sig bäst för luftavfuktning, säger Fredrik Edström.

Han och Jonas Wamstad grundade företaget år 2009, som då hette Airwatergreen och vars luftavfuktningssystem kommit att användas i byggnader som förråd, vattenverk, källare och kyrkor

– När vi sedan gjorde tekniska framsteg och stjärnorna stod rätt i skyn så kunde vi starta systerföretaget Drupps.

Parallellt har andra utvecklare tagit fram lösningar som samlar kondenserat vatten från atmosfären, men Drupps koncept har lägre energikostnad och är mer miljövänligt, enligt utvecklarna.

– Det går åt väldigt mycket energi i fasomvandlingen mellan ånga och vatten. Det är den utmaningen vi har attackerat på ett nytt sätt.

Vad är er största utmaning nu?

– Att sy ihop den första affären. Våra kunder är i hela världen, framför allt i Indien och Mellanöstern. Det handlar om stora installationer och stora investeringar. Flöden och logistik är den stora utmaningen, inte tekniken i sig, säger Fredrik Edström.

Hur nära är ni er första affär?

– Vi är redo att börja sälja. Många dialoger pågår, cirka 50 stycken, och vi får nya förfrågningar varje dag. Nu handlar det om att tratta ned det till att driva en eller två i mål. Vi vill stänga åtminstone en affär i år.