Logga in
Logga ut

Målande superkrafter mot mobbning i skola

En dag kom Elias Våhlunds dotter hem och berättade att hon blev mobbad. Det var startskottet till supersuccén ”Handbok för Superhjältar”. Bokens Röda Masken har nu blivit väggmålningar på Gränbyskolan och Liljeforsskolan som inspiration i mobbnings­kampen.

För sex år sedan berättade dottern Filippa det många föräldrar bävar inför. Hon blev mobbad i skolan och mådde väldigt dåligt. Det var början på en lång och ansträngande period för Elias Våhlund, hans dåvarande fru och nioåriga Filippa.

– Det var hemskt att se en människa man tycker så otroligt mycket om må så dåligt. När vi försökte prata om problemet så slöt hon sig och det var svårt att nå fram till varandra, säger Elias Våhlund, författare till ”Handbok för Superhjältar”.

Lura barnen

Många samtal med skolan inleddes och i den här vevan väcktes även en idé om att göra något kreativt av situationen. Att få fler att tänka till om mobbning, hur det påverkar människor och vad som kan göras för att motverka samhällsproblemet.

– Jag ville göra en berättelse om mobbning som var så spännande att den var omöjlig att motstå. Att den nästan lurade in barnen på ämnet utan att de tänkte på det vid en första anblick.

Nu har mobbningsproblemen löst sig för Filippa, men hennes upplevelser blev början till barnbokssuccén ”Handbok för Superhjältar” där huvudpersonen Lisa, 9, blir mobbad. En dag hittar hon en bok på biblioteket som lär ut superkrafter och Lisa blir då Röda Masken. Böckerna har sålts i över 80 000 exemplar och del ett var en av de absolut mest sålda barnböckerna 2017.

– Mobbning är ofta elefanten i klassrummet. Alla vet vad det är, att det är fel, men ingen vill ta i ämnet. Varken den som blir mobbad eller de som utsätter någon för det. Det är för personligt och känsligt, säger Elias Våhlund.

– Därför ville jag skapa en fiktiv berättelse som kan lyfta problemet till en annan nivå. Då kan man närma sig mobbning och fråga eleverna om karaktärerna i stället. Varför berättar inte Lisa för sin mormor hur hon mår? Varför gör de bråkiga killarna på det här viset? Varför gråter Lisa?

Såg garageport

Illustratör till Handbok för Superhjältar är Elias Våhlunds fru Agnes Våhlund. Hon har även gjort spraymålningen av karaktären Röda Masken på en garageport i Påvel Snickares gränd. Den såg Gränby­skolans och Liljeforsskolans rektor Stina Hultén, när hon var och lunchade på stan.

– Jag tänkte att en liknande målning skulle passa perfekt på skolorna för att skapa en trevligare miljö och skapa diskussioner om mobbning. Agnes och Elias tackade ja direkt och målningarna blev fantastiska, säger Stina ­Hultén.

Musikal och film

Agnes Våhlund valde temat ”Mod” för de yngre eleverna på Liljeforsskolan och ”Drömmar” för de äldre eleverna på Gränbyskolan.

– Huvudkaraktären Lisa står för många saker. Hon är varken pojk- eller flickaktig utan som du och jag och vem som helst. Hon hittar styrka i sig själv för att stå över de problem som finns och backar inte undan för att kämpa mot sådant hon upplever som fel, säger Agnes Våhlund.

Inom kort kommer ”Handbok för Superhjältar” inte bara finnas i bokform och på Uppsalaväggar utan även som musikal och långfilm.