Logga in

Målandet ska hjälpa unga flyktingar

I ett unikt projekt för att ge stöd och stabilisering till traumatiserade flyktingar fick fyra ensamkommande afghaner måla tavlor och ställa ut dem.

– Resultatet är långt över mina förväntningar, säger överläkare Manuel Fernandez som vill starta nya grupper.

Manuel Fernandez, över­läkare på Enheten för Transkulturell Psykiatri (ETP) på Akademiska sjukhuset, startade pilotprojektet för ett år sedan. Tillsammans med konstnären och psykologen Ingvar Staffans satte han ihop en försöksgrupp med fyra afghanska män i 20-årsåldern, som av olika anledningar haft kontakt med ETP. Männen fick en gång i veckan ses och måla tavlor tillsammans under ledning av Ingvar Staffans.

”Det är skrämmande”

– De har sagt till mig att jag är den första svensk som de lär känna, trots att en del av dem har varit här i flera år. Det är skrämmande egent­ligen, säger Ingvar Staffans.

Han har arbetat ideellt med projektet som pågått sedan i november förra året. I juli avslutades målningarna som tills nyligen ställts ut på Åhuset.

– Många målningar är abstrakta, men faktum är att innan vi började så visste de inte ens vad abstrakt konst var. De har haft en otrolig utvecklingskurva.

Fått avslag

För Naser, som för en tid sedan fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, blev projektet en ljusglimt i tillvaron.

– När jag målar så känner jag en lättnad. Ibland har jag gjort abstrakta tavlor, ibland har jag målat sådant jag tänker på, hemska upplevelser. Jag vill gärna fortsätta måla i framtiden och tror att jag kommer göra det.

”Ljuset är hoppet”

En annan av de unga männen, Elias, visar några av sina tavlor. Svart och rött dominerar, suggestiva bilder målade med akrylfärg. Han pekar på en där byggnader står i lågor.

– Ett samhälle som brinner. Många människor gör fel mot varandra, både i Afghanistan och Sverige. Egoism.

En annan tavla. Massor av små vita fönster och dörrar mot en nattsvart bakgrund.

– Ljuset på andra sidan av dem är hoppet, säger Elias som säger att han vill skicka tavlor till regeringen och Migrationsverket.

– Jag vill att de ska förstå att vi inte är farliga. Att vi behöver friheten här och att Afghanistan inte är säkert. Det är katastrof där. Jag vill att de ska förstå att vi kan bli vad som helst – författare, ingenjörer eller konstnärer.

Manuel Fernandez på ETP har under projektets gång intervjuat deltagarna och samlat underlag till en jämförande studie.

Ny grupp planeras

– De har varit blyga, slutna och haft svårt att prata om sina problem. Men de har förändrats här. Flera av de här killarna har fått avslag under tiden här men jag märker att de stått allt bättre rustade för att hantera det.

Redan i oktober hoppas han på att sätta ihop en ny grupp ihop med Ingvar Staffans.

– Kanske kan andra konstnärer intressera sig för projektet så småningom, säger Manuel Fernandez.