Logga in
Logga ut

Många ville skänka möbler till Reine

En soffa, en säng, fåtöljer, matbord, kastruller och köksstolar. Det är bara ett axplock av de möbler och husgeråd som personer, efter att ha läst förra veckans nummer av Uppsala­tidningen, ville skänka till Reine Lodin, som fått lägenhet via projektet Bostad först.

I 40 år har han till och från levt i kriminalitet, missbruk och hemlöshet. I slutet av februari skrev Reine Lodin, 49 år, kontrakt på en lägenhet via projektet Bostad först, som ska hjälpa långvarigt hemlösa med missbruksproblematik att få egen bostad, vilket Uppsalatidningen skrev om i förra veckans nummer.

”Jättetacksam”

Efter att artikeln publicerats hörde många av sig och erbjöd möbler och husgeråd av olika slag, så att Reine Lodin skulle kunna komma i ordning i nya hemmet.

Hur känns det att så många hört av sig?

– Jag är jättetacksam. Även om jag själv haft svårt att ta emot allt finns många fler som levt liknande liv och behöver hjälp. Det är ju väldigt gott om hemlösa här i Uppsala tyvärr, så det är bra att folk blir uppmärksamma på problemet. Förhoppningsvis kommer det att bli bättre snart, säger Reine Lodin.

Människors öden berör

Matilde Hardt, kommunikatör på Uppsala Stadsmission, menar att det är fantastiskt att så många hört av sig efter artikeln:

– Det visar verkligen på den djupa mänsklighet folk har. Tanken på att människors öden fortfarande kan beröra värmer väldigt mycket, säger hon.

”Svårt att ställa om”

Nu har Reine Lodin flyttat in i nya lägenheten och hunnit skaffa de flesta möbler han behöver, som säng, soffbord och en tv. Att vara på plats i bostaden tycker han känns både bra och jobbigt.

– Jag är såklart glad och det känns bra, men det är också svårt att plötsligt bo själv och försöka ställa om. Fast det kommer att bli bra, säger Reine Lodin.

Många behöver hjälp

Carola Matilainen, föreståndare på Uppsala Stadsmissions verksamhet Mikaels­gården, menar att det är viktigt med allmänhetens stöd och gåvor.

– Det är jättebra att det finns folk därute som kan tänka sig skänka saker till någon som behöver det. Även om inte just Reine behöver mer nu, finns det andra som är i behov av både möbler och kläder. En av dem som hörde av sig ville till exempel skänka en säng till Reine, men eftersom han redan hunnit skaffa en kunde någon annan få den istället.

Hur kan man göra om man vill skänka något?

– Man kan till exempel vända sig till Uppsala Stadsmissions Gåvomottagning, som tar emot allt från kläder till möbler som man själv kanske inte vill ha eller behöver. Det är bara att ringa dit och berätta vad man har att skänka och så kan man själv köra dit det, eller till och med få det upphämtat. Sedan kan man ju också ringa direkt till Mikaels­gården och höra om någon är i behov av saker just då. Många är ofta det, säger Carola Matilainen.