Logga in

Myllrande mångfald i litteraturens mecka

Uppsala internationella litteraturfestival är tillbaka med ett program som rymmer allt från dansk kulturkritik och rysk prosa till egyptisk poesi och musik.

– Det ska synas att Uppsala gillar litteratur. Och med tanke på att det är Sveriges fjärde största stad känns det naturligt att satsa internationellt, säger festivalens initiativtagare Kholod Saghir.

Hon är även den som format programmet och handplockat deltagarna till årets festival, där litteraturen fått ta ännu större plats.

– Vi går efter vilka vi tycker är intressanta, och aktuella. I år lyfter vi ämnen som dansk kulturkritik och litteraturens roll i en värld med växande nationalism, men presenterar för första gången även fem av Egyptens viktigaste kvinnliga poeter.

Om du skulle beskriva festivalen i stort?

– Mångfald i litteratur, erfarenhet och kultur.

En av årets deltagare är den danska författaren Maja Lee Langvad. Hon är aktuell med boken "Dagar med galopperande hjärtklappning", som kommer ut på svenska i april.

– Tempot i boken är lugnt. Och jag behövde det – det var ett sätt för mig att själv stressa ner och tänka inåt, för att berättelsen skulle kunna komma ut. Däremot gick den väldigt snabbt att skriva.

Maja Lee Langvad är även författaren bakom "Hon är arg – Ett vittnesmål om transnationell adoption" – en bok som innehåller personliga berättelser och reflektioner, men även kritiska granskningar av adoptionsindustrin i Sydkorea. Själv föddes hon i Seoul, men växte upp i Danmark.

– Jag skriver om sådant jag kan relatera till – sådant jag upplevt, men även sådant jag hört eller läst om. "Hon är arg" liknar egentligen inget jag gjort innan, eftersom jag fick jobba mycket med research och dokumentation. Ämnet är komplext.

Hur lång tid tog det från tanke till färdig bok?

– Sju år.

Författarskapet har alltid varit Maja Lee Langvads sätt att kommunicera och uttrycka sig. I sina böcker blandar hon ofta genrer – "Dagar med galopperande hjärtklappning" är ett kärleksbrev och en dagbok, samtidigt som det är en essä om skrivandets konst.

Har du någonsin velat göra något annat än att vara författare?

– Jag skulle vilja jobba mer med översättning framöver, för att ibland kunna skifta fokus från mina egna texter till andras. Men jag trivs verkligen med mitt författarskap, och har alltid gjort.

Vad ser du fram emot under litteraturfestivalen?

– Att få lyssna på andra författare när de läser ur sina böcker och berättar om sina erfarenheter av att skriva. Det adderar ytterligare en dimension till litteraturen.