Logga in

Nu avgörs prisutvecklingen på bostadsmarknaden

Höstens bostadsmarknad blir högintressant i Uppsala. Många nyproducerade bostäder, hårdare amorteringskrav och stort utbud av andrahandslägenheter har medfört sjunkande priser. Men frågan är om den utvecklingen verkligen fortsätter.

Under sommaren tar även många säljare och köpare semester. Det brukar vara först till hösten som bostadsaffärerna sätter fart ordentligt, men i mångt och mycket är det en ny situation i Uppsala med bostadspriser som inte skenar iväg lagom till terminsstarten. Det senaste året har priset på bostadsrätter i Uppsala sjunkit med nästan 8 procent, och villor med 6,4 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det nya amorteringskravet har slagit mot priserna samtidigt som det finns en överetablering av andrahandslägenheter och nyproduktion. Ser man tillbaka över året så syns det tydligt att detta har påverkat prisbilden, säger Peter Jakobsson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Samtidigt visar statistik att de senaste tre månaderna har priserna återigen börjat stiga i Uppsala. I länet har bostadsrätterna stigit med 1,6 procent och villapriserna med 3 procent. Därför kommer det att bli intressant att se om priserna återigen skenar i väg som tidigare höstar eller om priserna avstannar igen. Enligt Boprisindikatorn och Mäklarpanelen tror både hushållen och mäklarna att priserna kommer fortsätta att stiga.

Kunniga köpare

– Prisfallet har avstannat och det finns mycket som tyder på att en liten uppgång fortsätter, men kanske inte den typen av utveckling vi har sett i Uppsala de senaste 10­–15 åren. De som kommer på visningar i dag är väldigt kunniga köpare och ställer helt andra krav än tidigare samtidigt som det finns ett stort utbud av bostäder att välja på, säger Peter Jakobsson.

Avvaktar valet

Uppsala kommun har de senaste åren sålt mycket mer mark till nyproduktion än vad som varit fallet tidigare. I mars infördes det nya amorteringskravet och det medför att det inte är lika lätt att få banklån till bostadsköp. Hösten kommer bli en viktig indikator på den fortsatta prisutvecklingen i Uppsala och många köpare avvaktar även valet innan de slår till. I den bostadspolitiska debatten har det nämligen gjorts utspel om att avskaffa det skärpta amorteringskravet, sänka flyttskatten och trappa ner ränteavdragen.

Det skulle i så fall vara åtgärder som kan få betydande privatekonomiska konsekvenser. Därför finns det många köpare, men även säljare som avvaktar valresultatet och eventuella bostadspolitiska beslut.

Kravet slår mot unga

– Att priserna skenar i väg okontrollerat som kanske var fallet tidigare är inget eftersträvansvärt. Svenska banker har en bra koll på att hushållens inte belånar sig för mycket, men de nya amorteringskraven gör att en grupp stängs ute från bostadsmarknaden. Det slår hårt mot många unga och förstagångsköpare som inte har en chans att klara kraven, säger Peter Jakobsson.