Logga in

Ny biograf i Gränbystaden

En ny stor bioaktör gör entré i Sverige – i Gränbystaden. I den södra utbyggnaden av gallerian öppnar Nordisk Film nästa år fem nya salonger med plats för uppemot 450 personer.

Nordisk Film är en del av ­Egmont, Danmarks största mediekoncern, och driver biografer Danmark och Norge.

Hittills har man inte haft några biografer i Sverige, men i november 2018 begås premiären. Och det sker alltså i Uppsala.

Avtal om samarbete

Satsningen möjliggörs ­genom att samarbetsavtal med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som ska bygga biografen.

– Vi utvecklar ju Gränby med handel och bostäder och bygger nu ut söderut. De nya biografsalongerna ska inrymmas i anslutning till ett nytt torg där, Sara-Stinas torg. Biografer skapar ju ett utbud efter ordinarie öppettider. Med den kvällspublik som tillkommer kan också fler restauranger öppnas, ­säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Satsning i Malmö också

Nordisk Film har länge ­undersökt möjligheten att etablera sig på den svenska marknaden och får genom det nu träffade avtalet fotfäste i två av Sveriges största städer.

Det blir nämligen även en satsning i Malmö, i Atriums Ljungbergs Mobilia, ett stort centrum för handel och bostäder.

”Får fotfäste”

Biografen i Malmö kommer att få fem salonger och planeras att öppna våren 2020.

– Nordisk Film är ledande inom biografdrift i Danmark och Norge. Vi har länge ­undersökt möjligheten att visa film även på den svenska marknaden, en marknad som vi tror har möjlighet att växa, säger John A. Tønnes, direktör för Nordisk Film Biografer, och fortsätter:

– Med det här avtalet med Atrium Ljungberg får vi ett bra fotfäste i två av Sveriges största städer och kan bidra till att lyfta den svenska biomarknaden.

Nordisk Film och Atrium Ljungberg planerar även för en tredje biograf i Stockholmsområdet.