Logga in

Ny kanonsäsong i Sunnerstabacken

Sunnerstabackens personal jobbar dagligen med att förbereda inför årets säsong, men årets milda klimat och blygsamma nederbörd har gjort det till en utmaning.

Det var i vecka 47 som graderna började röra sig nedåt mot, för årstiden, "normal" temperatur i Uppsala, men faktum kvarstår – november har varit varm och nederbörden snudd på rekordlåg. På Sunnerstabackens skidanläggning ser man helt klart årets klimat som en utmaning, men inte något som hotar den kommande säsongen. Enligt Johan Jernebring och Jarmo Haataja från Friluftsgruppen är problem till för att lösas.

– Vi jobbar varje dag med att förbereda backen inför vintern, men vi tänker realistiskt och tar en vecka i taget. Bäst vore det ju om vi kunde öppna redan i december, men som det ser ut blir det nog i januari som vanligt – någon gång måste man fatta ett beslut, menar Johan Jernebring och blickar ut över det för dagen frostvita naturområdet, där en och annan hund med tillhörande ägare tar sin förmiddagspromenad.

Går det att veta helt säkert när det är dags?

– Kylan brukar nästan alltid slå till i skiftet november-december, men sedan gäller det att den stannar kvar en längre sammanhängande period för att vi ska kunna köra igång på riktigt. Vi vill inte vara för snabba.

Hur har årets värme påverkat er?

– Det största problemet för oss är att det är för lite vatten i Fyrisån. Än så länge kan vi fortsätta pumpa in vatten från ån in till huset och sedan vidare in i snösystemet, men vi har fått lov att börja diskutera nya strategier för att undvika att det blir för lågt och ojämnt tryck. I övrigt ser man lite här och var att torkan har satt sina spår, fortsätter Johan Jernebring och pekar upp mot en av nedfarterna.

De har sett tecken på att marken rört på sig över åren.

Johan Jernebring öppnar dörren till ett mindre hus bakom den brunsvarta värmestugan – det går inte att missa de två stora, helt nya, snökanonerna.

– Tänk dig en blomspruta: Man pumpar in luft och vatten som blir till snöflingor när det sedan trycks ut i kall luft, och då måste det ju vara minusgrader.

Vilket är det optimala klimatet för er?

– Minus 15 och vindstilla. Och att ån har hunnit frysa till.

Johan Jernebring och Jarmo Haataja gillar själva att åka utför, men när säsongen väl är igång finns det sällan tid eller ork till egen åkning efter tuffa arbetspass i backen.

– Vårt jobb är andras fritid, vår egen vet vi inte riktigt var den tar vägen, säger båda två och skrattar.

Vad är det bästa med jobbet här i backen?

– Att få göra folk som gillar att åka skidor glada. Och att få jobba på en plats där naturen bestämmer förutsättningarna.